Kwetsbare vrouwen en kinderen sterk maken

in Oeganda

Moeders zijn de ruggengraat van de Oegandese samenleving, maar armoede, ziekte en huiselijk geweld maken hun leven zwaar. Het jarenlang gruwelijk geweld van het Verzetsleger van de Heer laat nog steeds littekens na bij ontwrichte gezinnen in Noord-Oeganda. Moeders hebben moeite hun kinderen van eten te voorzien en naar school te laten gaan. De vrouwenvereniging Mothers Union van de Orthodoxe Kerk begeleidt deze vrouwen om hun grootste uitdagingen te overwinnen.

Sylvia vertelt: “De zorg voor mijn acht (klein)kinderen valt me zwaar. Nu ik meer weet over hygiëne hebben ze minder last van diarree en malaria. Ook kreeg ik zaden voor soja en groenten. Nu verbouw ik gezond voedsel en heb ik eigen inkomsten. Ik ben nu lid van een spaargroep. Mijn man en ik kregen relatietherapie.”

Samen werken aan verbetering

Medewerkers van Mothers Union bezoeken vrouwen zoals Sylvia en bouwen een vertrouwensband op. Ze bespreken met de vrouwen wat hun grootste uitdagingen zijn en werken samen aan verbetering. Vrouwen en mannen kunnen cursussen volgen over traumaverwerking en relatietherapie. Moeilijke onderwerpen zoals huiselijk geweld en drankgebruik worden bespreekbaar gemaakt. Mannen en vrouwen leren weer respectvol met elkaar omgaan.

Stabiel gezinsleven opbouwen

Ook leren ze de vrouwen nieuwe vaardigheden aan, bijvoorbeeld hoe zij uit de armoede kunnen komen en hoe een stabiel gezinsleven kinderen tot bloei kan brengen. Met nieuw zaaigoed kunnen moeders zelf in hun inkomsten voorzien. Ook kunnen ze voorlichting krijgen over hygiëne en hiv/aids. Vrouwen leren beter omgaan met conflicten en hun positie in de kerk wordt versterkt.

Actievere rol in gezin, kerk en dorp

Deze activiteiten zijn zeer succesvol. Moeders voelen zich gesterkt om een actievere rol te spelen in hun gezin, kerk en dorp. Helpt u mee om kwetsbare vrouwen en hun gezinnen in Oeganda een beter bestaan te geven via de Mothers Union van de Orthodoxe Kerk?

Steun dit werk

Steun dit werk met een bijdrage op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. Vrouwen Oeganda of doneer online. Hartelijk dank!

Blijf op de hoogte van Kwetsbare vrouwen en kinderen sterk maken

Verhalen