Vrouwen als vredestichters

in Colombia

In Colombia was vijftig jaar lang een burgeroorlog gaande. Dit conflict tussen rijk en arm veroorzaakte 220.000 doden, meer dan 5 miljoen ontheemden en 15 miljoen armen op een bevolking van 50 miljoen. Op dit moment leeft tien procent van de bevolking nog steeds in extreme armoede. Veel vrouwen en gezinnen zijn nog steeds getroffen door het geweld. Hoe kunnen slachtoffers en daders straks weer samenleven? Meer dan honderd vrouwen met verschillende kerkelijke achtergronden hebben de handen ineen geslagen zich in te spannen voor vrede en verzoening.

Strijd tussen rijk en arm

In de jaren zestig van de vorige eeuw namen guerrillagroepen de wapens op, omdat ze meer gelijkheid en grondbezit wilden voor arme mensen. Landeigenaren huurden paramilitaire groepen in om hun grond te verdedigen. Het leger stond vaak aan de kant van de rijke landeigenaren en de paramilitairen. De burgeroorlog werd betaald via drugshandel en losgeld bij ontvoeringen, wat de problemen alleen maar groter maakten.

Echte vrede kost tijd

In 2016 tekenden de regering en de guerrillabeweging FARC een vredesakkoord. Maar voor echte vrede moeten alle lagen van de bevolking meewerken. Vrouwen stonden er met hun gezinnen vaak alleen voor en hebben ook nu nog te maken met huiselijk en seksueel geweld. Mensen die langdurig te lijden hebben onder geweld voelen angst, pijn, woede, frustratie en depressie. Het duurt lang voordat men dat kwijt is en elkaar weer durft te vertrouwen.

Vrouwen werken aan vrede

In 2007 richten vrouwen met verschillende kerkelijke achtergronden het programma Vrouwen-werken-aan-vrede op (GEMPAZ: Grupo Ecuménico de Mujeres Constructores de Paz). Inmiddels zijn zeven kringen waarbij totaal honderd vrouwen zijn aangesloten. In vier provincies in Colombia (Norte de Santander, Costa Norte, Cali en Bogotá) krijgen deze vrouwen cursussen in bijbellezen. Ze leren bijbelteksten op een nieuwe manier uitleggen en verbinden aan hun dagelijks leven. Dat geeft hen inspiratie om te werken aan vrede en verzoening. Ook leren ze opkomen voor vrouwenrechten en daarvoor aandacht te vragen bij hun plaatselijke overheid.

Steun dit werk

U kunt dit werk steunen door uw bijdrage over te maken op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. vrouwen Colombia (Z 020045) of doneer online. Hartelijk dank!

Volg Gempaz via Facebook.

Blijf op de hoogte van Vrouwen als vredestichters

Verhalen