Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Stappenplan Talentenactie

U gaat een talentenactie organiseren. Leuk! We helpen u graag om dat zo effectief mogelijk te doen. Op deze website vindt u daarom een handig stappenplan.

Zo organiseert u een talentenactie:

  1. Bepaal het spaardoel. Zet u de actie in voor een adventcampagneproject, een eigen Kerk in Actie-project of een doel uit het projectenoverzicht van Kerk in Actie?
  2. Bedenk met wie u de talentenactie wilt doen: de hele gemeente of bijvoorbeeld alleen de jongeren en bepaal het start- en eindmoment van de actie. Een goede actieperiode is 4-6 weken.
  3. Betrek zonodig anderen bij het opzetten van de actie en verdeel de taken (maken publiciteit, regelen talentenkaarten, organiseren aftrap, organiseren inleveren).
  4. Breng de deelnemers op de hoogte van de talentenactie via aankondiging in de kerkdienst, nieuwsbrief, website en kerkblad. Maak zonodig gebruik van de promotekst (zie download rechts) van Kerk in Actie. Benader de beoogde deelnemers pro-actief via een wervende flyer, e-mail of maak gebruik WhatsApp. Laat weten wanneer de actie start en eindigt. Vertel over het doel en moedig de actie eventueel aan door aan te geven dat er een prijs is voor bijvoorbeeld het grootste bedrag, het origineelste actie-idee en/of de meest bijzondere actie-ervaring.
  5. Bestel de talentenkaarten
  6. Bestel de benodigde munten van 2 euro bij de bank en stop ze in de kaarten.
  7. Het startmoment: deel de talentenkaarten uit. Bedenk hoe u het startmoment wilt vormgeven. Sluit u aan bij een bestaande activiteit of creëert u een speciaal moment? Vraag een enthousiast persoon om de actie te presenteren. Denk verder aan: informatie over het project en voorbeelden van actie-ideeën via www.kerkinactie.nl/talenten. Vertel de deelnemers dat er een website is waar ze actie-ideeën kunnen vinden en eigen ervaringen kunnen delen. Vraag de predikant van uw gemeente om ook in de preek aandacht te geven aan de talentenactie. Eventueel kunt u ook een speciale actiedag organiseren.
  8. Organiseer een feestelijk moment waarop de talentenkaarten weer worden ingeleverd. Bedenk ook hierbij hoe u dit moment wilt vormgeven en of u aansluit bij een bestaande activiteit. Geef ruimte voor het delen van ervaringen en bedenk of u tijdens dit moment nog iets wilt met het project waarvoor jullie hebben gespaard. U kunt bijvoorbeeld uw Kerk in Actie-consulent vragen om het geld in ontvangst te nemen en iets te vertellen over het project.
  9. Bedenk of u een of meerdere prijzen wilt uitdelen of heeft u een aardigheidje voor alle deelnemers? U kunt ook een winnaar 'blind' trekken.
  10. Vergeet niet om op alle plekken waar u publiciteit voor de talentenactie heeft gemaakt, een terugblik te geven, de totaalopbrengst te noemen en de deelnemers te bedenken.


Organiseert u de talentenactie tijdens Advent?
Gebruik dan bijvoorbeeld de eerste adventszondag als startmoment. Als eindmoment kunt u de laatste adventszondag nemen of een moment tijdens kerstdienst.