Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

41 kinderen gered van het Voltameer in Ghana

In november 2019 heeft de Ghanese organisatie Challenging Heights weer 41 kinderen kunnen redden van gedwongen werk op het Voltameer. Vlak voor ze op pad gingen, werkten ze wekenlang aan een lijst van kinderen, waarvan bekend was dat ze onder dwang op dit gigantische stuwmeer werken.

Samen met Ghanese politie en sociaal werkers
In samenwerking met de Ghanese politie en met sociaal werkers zijn we acht dagen op pad geweest om uiteindelijk 29 jongen en 12 meisjes in de leeftijd van 5 tot 18 jaar daar weg te halen. We hebben ze inmiddels naar ons opvangcentrum gebracht, waar ze zich kunnen voorbereiden op hun nieuwe leven. Ze leren lezen en schrijven, terwijl ze ook lichamelijk en geestelijk kunnen herstellen. Een eerste stap in de lange weg die ze moeten gaan.

Kwame (14) werkte vier jaar in de visserij
Kwame is al een stuk verder in dit proces. Hij herinnert zich nog goed dat het reddingsteam hem kwam zoeken. Hij was toen 11 jaar. Hij kon eerst niet geloven dat ze voor hem kwamen en dat zijn lijden na vier jaar voorbij was. Kwame is als vijfde kind van de zeven geboren in een vissersfamilie in de Ghanese kustplaats Winneba. Zijn vader vist op zee en zijn moeder verkoopt vis. Kwame was nog maar zeven jaar toen hij werd opgehaald door zijn tante. Zij bracht hem naar het Voltameer, waar haar man als visser werkte. Daar moest hij als een slaaf voor hem werken samen met nog drie andere kinderen. Zelfs als hij moe was moest hij door blijven werken. Zijn oom sloeg hem ook. Zijn tante hielp hem niet. De eigen kinderen van zijn oom en tante konden wél naar school.

Een jaar in opvanghuis
Een jaar lang woonde Kwame in het opvanghuis en ging daar naar school. Ver weg van water, ver weg van het Voltameer en van de Atlantische Oceaan. De medewerkers van Challenging Heights zorgden eerst dat de wond op zijn scheenbeen herstelde. Nu herinnert alleen een litteken nog aan die nare tijd.

Eerste twee jaar alle kosten thuis betaald
Op een gegeven moment kwam zijn moeder hem opzoeken in het opvanghuis. Zijn vader is kwam nooit. Toen het contact met zijn familie goed verliep bracht Kwame voor het eerst in jaren weer een bezoek aan zijn ouderlijk huis. En nu woont hij al bijna twee jaar weer bij zijn familie. Alle kosten worden de eerste twee jaar betaald en zijn ouders begeleid om weer zelf voor Kwame te zorgen.

Nooit meer vissen
Kwame gaat naar school in Winneba. Daar heeft hij het naar zijn zin. Zijn lievelingsvakken zijn aardrijkskunde en geschiedenis, omdat het over de wereld en mensen gaat. Als hij uit school komt gaat hij eerst huiswerk maken. Hij helpt zijn moeder in huis, maar helpt nooit zijn vader met vissen. Challenging Heights heeft daarover afspraken gemaakt met zijn ouders. Als ze hem laten vissen, dan stopt alle hulp, want dat is te traumatisch voor Kwame.

Kwame heeft weer toekomstdromen
Kwame wil later graag dokter worden, omdat hij graag mensen wil helpen die ziek zijn. De dag dat hij zelf naar het ziekenhuis kon gaan, heeft vast veel invloed gehad op deze droom.

Door uw steun aan Kerk in Actie kunnen meer kinderen zoals Kwame gered en opvangen worden. Kijk op: www.kerkinactie.nl/kindslavenghana.

Over dit project

In Ghana werken naar schatting 20.000 kinderen en jongeren onder dwang in de visserij. De organisatie Challenging Heights zet zich in om deze kinderen te bevrijden, op te vangen en te herenigen met familie. Door voorlichting wil men nieuwe uitbuiting voorkomen.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Stop kinderarbeid in de visserij