Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Aan de slag in Colombia

Vanaf april dit jaar zou ik nog drie maanden te tijd krijgen om mij voor te bereiden op mijn vertrek naar Colombia. Komende vanuit een baan met elke dag veel reuring zat ik nu thuis om mijn Spaans te verbeteren en me te verdiepen in alles wat met Colombia te maken heeft. Maar al snel werd duidelijk dat door de wereldwijde coronapandemie de uitzending uitgesteld zou moeten worden. Het vliegverkeer ligt stil, de universiteit is gesloten en het aantal besmettingen neemt toe.

We hoopten dat in oktober de situatie zou zijn verbeterd maar toen dat niet het geval bleek te zijn vestigden we onze hoop op mogelijk vertrek in januari 2021. Natuurlijk geeft dit uitstellen onrust en onzekerheid. Toch overheerst het enthousiasme en de zin om aan de slag te gaan.

En dat komt met name door de online gesprekken met mensen in Colombia die doorgaan met hun strijd voor vrede en gerechtigheid. Dat gebeurt veelal onder moeilijke omstandigheden want het geweld neemt toe en steeds meer mensen zijn niet meer in staat hun kinderen elke dag eten te geven. Mijn bewondering is groot als ik hoor en zie hoe partnerorganisaties, zoals Gempaz en stichting De kleine arbeider er ondanks alles in slagen contact te houden met vrouwen en kinderen die het hardst worden getroffen.

Op het moment dat ik dit schrijf is er een grote demonstratie in Bogotá van inheemse Colombianen uit het Zuidwesten van het land. Zij willen dat de staat hen beschermd en haar beloftes, gemaakt in het vredesakkoord van 2016, nakomt. Tegelijkertijd gaat ook het onderwijzend personeel de straat op voor betere arbeidsomstandigheden zodat de scholen weer open kunnen.

Ook de betrokkenheid van ZWO groepen en gemeenten waar ik steeds vaker ontmoetingen mee heb is inspirerend. Zij kijken verder dan het coronaleed in Nederland en zijn oprecht betrokken bij de ontwikkelingen in Colombia. Laten we proberen verder te kijken dan de waan van alle dag.

Het beeld bij deze blog laat zien hoe bijbelverhalen een bron van inspiratie blijven voor de oecumenische vrouwen groepen van Gempaz die blijven werken aan verzoening.

Jeannet Bierman
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project