Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Als 7-jarige op de vlucht voor een huwelijk

In het noorden van Ghana komt het op het platteland nog voor dat mannen met meerdere vrouwen trouwen en dat vrouwen uitgehuwelijkt worden. Dat overkwam Gifty. Zij was bij haar geboorte door haar vader als letterlijke gift beloofd aan een andere familie, zodat hij zelf weer zou kunnen trouwen met een vrouw van deze familie.

Ontsnapt aan een ongewild huwelijk

Toen Gifty 7 jaar was werd ze van de basisschool gehaald om zich te gaan verloven en overgedragen te worden aan de beloofde familie. Gifty’s moeder was het helemaal niet eens met deze werkwijze, maar had onvoldoende inbreng om zich te kunnen verzetten. Zij besloot Gifty heimelijk naar een familielid in de hoofdstad Accra te sturen. Zo ontsnapte Gifty aan het ongewild huwelijk op veel te jonge leeftijd.

Jarenlang op straat verkopen

Maar in Accra was haar leven ook niet makkelijk. Het familielid werkte daar op de grote Konkomba Markt. Gifty was jong en ongeschoold. Ze moest op straat water verkopen om bij te dragen aan de huishoudkosten. Jarenlang werkte ze zo op straat, totdat ze recent als 16-jarige in contact kwam met een straatwerker van het Lifeline Centrum in Ghana.

Een vak leren bij Lifeline

Gifty hoorde voor het eerst over haar recht op onderwijs. Ze kreeg een aanbod om 10 maanden een vak te leren bij het Lifeline Centrum. Daar ging ze graag op in. Ze koos ervoor om kleding te leren naaien. Gifty is vastbesloten om deze kans te grijpen en straks haar inkomen te gaan verdienen met kleding naaien en verkopen. Ze zegt: “Ik wil iedereen bedanken die mijn training en verblijf bij Lifeline mogelijk maakt. Dat God jullie moge zegenen, omdat jullie mij tot zover geholpen hebben!”

Dat geven we natuurlijk graag aan u door! Kijk voor meer informatie op: www.kerkinactie.nl/straatmeisjesghana.

Over dit project

Ghana is een West-Afrikaans land dat zich goed ontwikkelt, maar de verschillen tussen noord en zuid zijn nog groot. In de dorpen in het droge noorden is het bestaan hard, is het onderwijs niet altijd goed en hebben jongeren weinig kans op werk. Veel jongeren trekken naar de hoofdstad Accra, waar 25.000 kinderen op straat werken en leven.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Nieuwe kansen voor straatmeisjes