Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Armoede bestrijden en natuur herstellen in Rwanda

Ieder jaar trainen Rwandese diaconessen 150 boeren en boerinnen een week lang om hun landbouwtechnieken te verbeteren, klein vee te fokken, bomen te planten en beter samen te werken. Zo neemt de armoede af en herstelt de natuur.

Kleinere groepen en meer lessen buiten

Vanwege corona is het lesprogramma aangepast met kleinere groepen cursisten en meer instructies buiten. In de trainingen leerden de 85 boerinnen en 65 boeren kleinvee fokken, ziektes bestrijden bij planten en dieren, hoe ze hun producten kunnen verkopen aan handelaren, hoe ze zich beter kunnen organiseren. 

Boeren en boerinnen leren er veel van

Boer Joseph vertelt: “Ik weet nu hoe ik subsidie moet aanvragen voor mijn groentekas.” Boerin Aimable zegt: “Ik weet nu betere manieren om water op te vangen om mijn gewassen te besproeien.” Christine heeft een koe met een kalf en een varken met acht biggetjes: “Door de training verzorg ik mijn dieren nu beter en worden ze niet ziek.” Jean is vooral blij dat hij nu de beste verkooppunten kent voor zijn varkens en aardappels. 

Kennis doorgeven en beter samenwerken

Iedere getrainde boer en boerin gaat na de cursus samenwerken met anderen uit hun dorp. Zij brengen samen hun nieuw verworven kennis van moderne en duurzame landbouwtechnieken over op acht anderen. Zo wordt de kennis gedeeld en daarna samen in praktijk gebracht. Deze groepen van tien boeren en boerinnen ondersteunen elkaar, ondernemen samen nieuwe landbouwactiviteiten en sparen samen voor nieuwe investeringen. 

Moestuinen, stallen en composthopen

Dit jaar legden de getrainde boeren en boerinnen samen 45 velden aan waarop ze bananen, maïs en ook groenten verbouwen. Ook bouwden ze 91 stallen voor kleinvee en maakten 150 groepen hun eigen composthoop. Zo laten de cursisten aan anderen zien hoe je de landbouw en omgang met kleinvee het beste kunt aanpakken en verbeteren

 

 

Ziekteverzekering betalen en investeringen doen

Vrijwel alle groepsleden kunnen nu zelf hun ziektekostenverzekering betalen. Ook lukt het driekwart van de leden om iedere week 1 euro te sparen. Door dit bij elkaar te leggen en om beurten aan elkaar uit te lenen, kan steeds één boer(in) een grotere investering doen, zoals een biggetje kopen.

Eigen kwekerij voor bomen en planten

De zusters diaconessen werken mee aan de herbebossing van Rwanda. Ze kweken ieder jaar in juni 30.000 tot 40.000 jonge boompjes op, waaronder ook fruitbomen (zoals bananen) en koffiestruiken. In oktober en november planten de cursisten van dat jaar de jonge boompjes in hun eigen omgeving. De natuur herstelt en boeren en boerinnen plukken er de vruchten van. Win-win. 

Wat betekent uw bijdrage?

  • 19 euro: een composthoop aanleggen 
  • 25 euro: een varken met varkenshok
  • 160 euro: 1 boer(in) trainen
  • 700 euro: een boomkwekerij opzetten

Namens de boeren en boerinnen in Rwanda: bedankt voor uw steun!

Over dit project

In het kleine dichtbevolkte Afrikaanse land Rwanda leeft zeventig procent van de inwoners van de landbouw. Omdat er te weinig grond beschikbaar is voor alle inwoners, leeft veertig procent onder de armoedegrens. Met de genocide van 1994 nog vers in het geheugen, is er nog veel onderling wantrouwen tussen inwoners. Rwandese diaconessen ondersteunen de armste boerengezinnen in hun regio: de zusters trainen ieder jaar 150 boeren en boerinnen. Zij kunnen hun gezinnen beter voeden en verdienen voldoende geld om hun kinderen naar school te laten gaan.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Met zusters werken aan gezond eten