Betere oogst dankzij gebruik restproduct van innovatief kooktoestel
Een ingenieus kooktoestel levert vrouwen in Bangladesh niet alleen een betere gezondheid op, zet de helft van het gestookte hout en groenafval om in biochar, dat gemengd met organisch mest een natuurlijke bodemverrijker is. Boer Al-Amin gebruikt biochar. Hij verhoogt daarmee zijn opbrengst, en verlaagt hij zijn kosten.
Al-Amin (35) woont samen met zijn vrouw, zijn zoon en zijn ouders in het Bengaalse dorp Goalkhali. Hij verbouwt diverse gewassen en is leergierig. Hij staat altijd open voor nieuwe technologieen. Toen hij hoorde over biochar, dat als natuurlijke bodemverrijker een milieuvriendelijk en goedkoper alternatief is voor kunstmest, wilde hij dat direct uitproberen. Biochar is het restproduct van een kooktoestel dat het gestookte hout en groenafval omzet in een soort houtskool. Vermengd met organische mest van bijvoorbeeld vee, vormt hij een natuurlijke bodemverrijker.
Al-Amin besloot een experiment te doen: op de ene helft van zijn land zaaide hij gewassen in en gebruikte hij vervolgens kunstmest, op de andere helft zaaide hij dezelfde gewassen in, en gebruikte hij biochar.
Het stuk land waarvoor hij biochar gebruikte, leverde meer op. Maar het gebruik van biochar leverde Al-Amin nog meer voordelen op: biochar is goedkoper dan kunstmest, waardoor hij kosten bespaarde. Daarnaast houdt de bodem bij gebruik van biochar water beter vast. Hierdoor hoefde Al-Amin het stuk grond waarvoor hij biochar gebruikte, minder te irrigeren.
Al-Amin heeft zijn kennis en ervaringen gedeeld met zijn vader. In tegenstelling tot Al-Amin is zijn vader nogal behoudend: hij houdt het liefst vast aan traditionele landbouwmethoden. Maar toen hij zag welke voordelen het gebruik van biochar zijn zoon opleverde, veranderde hij van gedachten.
Samen verbouwen zoon en vader nu allerlei gewassen, zoals ui, mosterd, zonnebloemen, komkommer, waspompoen, bonen, suikerriet en kalebas. Al-Amin wil zijn kennis ook met andere boeren in de omgeving delen, en hoopt dat zij in de toekomst ook over zullen stappen op biochar.