Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Bio-steenkool verbetert overstroomde akkers

Boer Vogiroth (60) woont met zijn vrouw en twee zoons in het Bengaalse dorp Khudiyadanga. Hij voorziet in zijn levensonderhoud door aardappels te verbouwen op zijn land en die te verkopen. In Bangladesh overstroomt de grond regelmatig. Dan verdrinkt zijn oogst en wordt zout. Dat leverde steeds weer problemen op voor Vogiroth en zijn gezin.

Vogiroth hoorde over een nieuwe biologische steenkool technologie van de organisatie CCDB, een partnerorganisatie van Kerk in Actie. Hij begreep dat deze bio-steenkool veel voordelen had:

  • het kan water absorberen, wat heel handig is als het land overstroomt
  • het kan verzuring van de bodem verminderen na een overstroming
  • het kan de grond verrijken door er allerlei microben aan toe te voegen
  • het kan zorgen voor een betere oogst
  • er zijn minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig tegen onkruid

Vogiroth wilde de bio-steenkool daarom graag gaan gebruiken op zijn akker. Hij vroeg zijn vrouw om lid te worden van de Akha-groep, die deze steenkool zelf produceert in een Akha-oven. Zijn vrouw leerde in de Akha-groep hoe ze zelf bio-steenkool kon maken.
Vogiroth voegde op zijn akker 4 kilo bio-steenkool en 4 kilo koemest toe. Op een andere akker 4 kilo bio-steenkool en 4 kilo kippenmest. In november 2016 zaaide hij vier rijen in met aardappelzaad. De aardappels die daaruit groeien zou hij twee maanden later kunnen oogsten.

Begin januari 2017 bezochten twee wetenschappers van het Landbouwkundig Onderzoeksinstituut van Bangladesh de akker van Vogiroth om de aardappelproductie van dichtbij te bekijken. Zij waren onder de indruk van de afmeting van de aardappels en vonden de smaak beter dan die van de reguliere varianten. 

Vogiroth wil nu meer bio-steenkool gaan produceren, zodat hij in de toekomst geen kunstmest en pesticiden meer hoeft te gebruiken. Dat scheelt in de kosten. Hij verwacht lekkere aardappels van betere kwaliteit te kunnen leveren. Waarschijnlijk zal zijn oogst straks zo’n 15 kilo meer opbrengen. Met lagere productiekosten en een grotere en betere oogst zal er meer geld overblijven voor zijn gezin. En als de grond weer eens overstroomt, zal dat niet gelijk rampzalig zijn.

 

Over dit project

Bangladesh is één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. Tegelijkertijd treffen de klimaatveranderingen het land hard. Maar liefst 20% van de kostbare landbouwgrond gaat verloren bij een stijging van de zeespiegel. Het klimaat kent veel langere perioden van droogte dan voorheen. Daarbij bedreigen perioden met extreme regenval de voedselvoorziening. CCDB (Christelijke Commissie voor Ontwikkeling in Bangladesh) ontwikkelde een plan voor milieuvriendelijker koken. Daarbij wordt het verstookte hout op meer wijzen benut.

Andere verhalen

Uit dit project