Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

"Blijf voor ons bidden. Eens zal het vrede zijn"

“Ik hoorde mortier granaten buiten vallen, mijn ruiten rammelden en mijn hart ging als een razende tekeer”. Terwijl de winterzon hier vrolijk naar binnen schijnt, het buiten knisperkoud is en binnen het behaaglijk is en het Magnificat van Vivaldi klinkt, komt de mail van Sara uit Syrie binnen als een ijskoude windvlaag.

Een glimp in het leven in Syrie, waar Sara Savvah en de hulporganisatie van de Grieks Orthodoxe Kerk bepaald wordt door een oorlog die alleen verliezers kent. “Het doet pijn om in Aleppo te zijn of het in het nieuws te zien. Onze kantoren zijn al meerdere malen geraakt en iemand aan wie hulp verleende werd gedood door een granaat. In oud Damascus zijn ook heel veel mortier granaten gevallen. Iedere keer komen er mensen om. Ik dank de Heer nogmaals voor het leven dat hij me schenkt”

Heeft u nou ook dat gevoel dat al dat onrecht en al dat leed in Syrie niet om aan te zien is? En de wetenschap dat er op zoveel plaatsen ter wereld onrecht wordt gedaan het bij tijden ondraaglijk maakt? Zodat je je het liefste wil wegdraaien van al die ellende?

Tijdens mijn reizen door oorlogsgebieden heb ik geleerd dat er maar één manier is om wanneer de ellende je te veel wordt te overleven. Dat is je hoofd, hart en ziel draaien naar het licht. Naar al die dingen die wél goed gaan, wél gebeuren, naar die mensen die zeggen: "Dit mag niet en kan niet". En die er in één adem aan toe voegen dat het ook anders zal zijn! Omdat ze geloven dat God ons allen nabij is. En dan gaan ze door; lichtjes verspreiden in de duisternis. Eigenlijk maken ze van iedere dag advent..

U als diakenen en mensen betrokken bij Wereld diaconaat en Zending, en ik, zijn bevoorrecht dat we deze mensen, deze lichtdragers, spoorzoekers, warmtebronnen van dichtbij mogen leren kennen. Zoals juist Sara die in Damascus de noodhulp coordineert en die blijft zeggen dat God liefde is en die zelf die liefde verspreidt.

Als ik aan haar denk en aan die vele vele anderen binnen de projecten waar u zich voor inzet, onze partners wereldwijd, dan weet ik dat we daarmee door moeten gaan. Als zij niet opgeven, dan mogen wij dat ook niet doen. En wat ik zo hartverwarmend prachtig vind u doet dat ook niet! U zet zich met net zoveel hart en ziel in. U organiseert veilingen en markten, vertelt in kerkdiensten, schrijft in kerkbladen, organiseert en bidt. U collecteert en gaat door weer en wind om dat u zich betrokken voelt.

Tijdens de Kerk in Actie inspiratieavonden in Leiderdorp en Schiedam hebben we een filmpje gemaakt. Een filmpje met groeten, gebeden, gedachten. Voor Sara en al die mensen die vechten voor een beter bestaan voor anderen in een door oorlog verscheurd land. Een klein antwoord op haar grote vraag: "Blijf voor ons bidden. Eens zal het vrede zijn".

Elise Kant

Over dit project

Meer dan 90 procent van de mensen in Syrië leeft onder de armoedegrens, voor meer dan de helft dreigt honger. De oorlog in Syrië heeft een nieuw gezicht gekregen: van militair geweld naar een dramatische economische crisis. Er is nauwelijks aan eerste levensbehoeften te komen, laat staan aan bouwmaterialen. Toch is het herstel van kerken het enige wat perspectief biedt.

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van De kerk als plek van hoop en herstel