Boeren Bangladesh verbouwen voedsel op verzilte grond
De kustregio in Bangladesh wordt regelmatig geteisterd door cyclonen. Door klimaatverandering zijn er vaker cyclonen en hebben ze meer kracht. Het gevolg is dat gebieden overstromen met zout water, wat grote gevolgen heeft voor de vruchtbaarheid van het land. CODEC, een partner van Kerk in Actie in Bangladesh leert boeren om hun landbouwmethodes aan te passen, zodat zij ook op verzilte grond voldoende voedsel kunnen verbouwen.
Khadiza Begum is een boerin die een klein stuk grond bezit in East Burirchar village. Zij vertelt hoe CODEC haar geholpen heeft: “We hebben vijf supercyclonen in dit gebied gehad waardoor ik bijna al mijn vee en andere bezittingen verloor. De cyclonen hebben ons land verwoest omdat het enorme hoeveelheden zout water op ons land heeft afgezet."
Zoutophoping
"Mijn gezin was afhankelijk van de oogst van dit kleine stukje land", vertelt Khadiza, "maar het land werd onvruchtbaar door de toegenomen zoutophoping. Ik kon mijn kinderen niet goed te eten geven en er waren dagen dat we allemaal met lege maag naar bed gingen. Mijn kinderen gingen niet meer naar school en mijn man moest voor werk naar de stad migreren om geld te verdienen."
Zilttolerante landbouw
CODEC startte een project voor ziltetolerante landbouw. Khadiza was een van de deelneemsters. "Ik was heel blij dat ik mee mocht doen. Ik leerde andere gewassen te kweken en nieuwe technieken voor irrigatie. Ik heb met succes zouttolerante kool, koolrabi, wortel, rode biet, bloemkool en aardappel gekweekt en heb een goede opbrengst. Hierdoor kan ik mijn kinderen dankzij deze oogst gezond te eten geven en bovendien nog groenten op de markt te verkopen, waardoor ik geld heb om hun opleiding te kunnen betalen.”