Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Corona In Zambia

In Zambia zijn afstand bewaren en mondkapjes op straat verplicht. Scholen en universiteiten zijn nog dicht. Kerkdiensten mogen weer, maar met beperkingen. Er mogen geen handen geschud worden na afloop van de dienst zoals gebruikelijk.....

Het virus

Half maart is corona in Zambia voor het eerst vastgesteld bij mensen die terugkwamen van familiebezoek in Europa en van een bruiloft in het Midden-Oosten. Veel mensen noemden het virus daarom een ziekte van witte mensen. Inmiddels zijn ook Zambianen besmet zonder dat een lijntje met buitenlanders gelegd kan worden. De afgelopen drie dragen zijn 28 nieuwe gevallen gemeld waaronder een baby’tje van 3 maanden. In totaal zijn 137 besmettingen vastgesteld. 3 mensen zijn overleden en 78 mensen zijn weer beter. Onder collega’s en studenten is niemand ziek (geweest). Het virus is in Zambia gelukkig (nog) niet massaal uitgebroken.

Opeenstapeling

Toch is de impact groot; de beperkingen komen namelijk bovenop armoede, mislukte oogsten (door droogte in zuidwest Zambia en door overstromingen in noordoost Zambia) en geld dat minder waard wordt. Tel daarbij dat de prijzen in de winkels stijgen, en je snapt dat honger een steeds groter probleem is. Iemand verzuchtte dan ook: ‘wat is erger, sterven aan corona of sterven van de honger?’ Het doet me denken aan wat een collega zei toen we moesten besluiten of Justo Mwale tijdelijk zou gaan: ‘je wilt niet dicht en je wilt niet met veel mensen bij elkaar, het is kiezen tussen twee kwaden.’ Wat ik moeilijk vind is dat er al veel narigheid is. De gevolgen van corona komen daar nu nog bij. Ik vrees dat de kloof tussen arm en rijk in Zambia zal toenemen. Anders dan Nederland hebben landen als Zambia namelijk geen miljoenen om in de economie te pompen.

Online onderwijs

Op 11 mei begint Justo Mwale met online onderwijs. Onze leidinggevende zei: ‘we kunnen niks doen of we kunnen iets doen. We hebben gekozen voor het laatste’. Daar zijn we blij mee. Ook voor onszelf. Want wij kunnen vanuit Nederland meedoen. Hoe het precies zal gaan is onduidelijk. Interactieve zoom-meetings zou super zijn. Maar dat is niet realistisch. Want dat kost veel internet. En geld om mobiel internet te kopen is er bijna niet. Stroom is een ander probleem. In Lusaka is nu 12 uur per dag geen elektriciteit. Op het platteland is soms helemaal geen elektriciteit. En dat is wel waar een deel van de studenten nu zit omdat hun ouders daar wonen. Vanmorgen kreeg ik een berichtje van een student: ik moet voor goed netwerk 20 km reizen, in mijn dorp is geen stroom.......Met de meeste studenten kunnen we een doelstelling waarschijnlijk wel halen: samen weer aan de slag met iets van theologisch onderwijs met het oog op het dienen van God en mensen. De eerste WhatsApp groepen zijn aangemaakt. En de eerste opzet voor onze lessen Hebreeuws en Pastoraat is klaar.

Danken en bidden jullie mee?

 

Over dit project

In Zambia groeit de kerk en daarmee ook de vraag naar predikanten, die gemeenten kunnen leiden in soms arme en moeilijke omstandigheden. De theologische faculteit aan de Justo Mwale University in Lusaka biedt kwalitatief goed theologisch onderwijs. Er worden predikanten opgeleid, die een waardevolle bijdrage leveren aan kerk en samenleving. In de opleiding is veel aandacht voor onderwerpen, zoals hiv/aids, man-vrouw vraagstukken, mensenrechten, politiek, voedselveiligheid, klimaatverandering.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Betrokken predikanten opleiden