Corona leidt tot honger en ondervoeding, voedselhulp redt levens

Toen Bangladesh vanwege corona in vorig in lockdown ging, verloren veel mensen hun werk en inkomen. De situatie werd onlangs nog slechter door een tweede coronagolf. Mensen lijden honger, kinderen raken ondervoed. Partnerorganisatie Isa-e-Church biedt voedselhulp.

De coronapandemie heeft in Bangladesh een grote stempel gedrukt op het dagelijks leven, ook op dat van leden van de kerkgemeenschappen die Isa-e Church begeleidt. Vorig jaar, toen de pandemie begon en de eerste lockdown van kracht werd, raakten de meesten van deze kerkleden hun baan kwijt. Ze leden honger, maar er was geen enkele hulp van de overheid. Isa-e-Church stond hen bij en hielp met voedselpakketten. Mensen waren heel erg blij met deze steun. Juist toen de coronasituatie wat leek te verbeteren, sloeg ook in Bangladesh een tweede golf toe, met nog meer kracht dan de eerste golf. De deltavariant bereikte Bangladesh via de grens met India en het besmettings- als het sterftecijfer namen sneller toe dan voorheen.

Door lockdowns geen werk en inkomen

Omdat de meeste kerkgemeenschappen die Isa-e-Church ondersteunt zich in dat grensgebied bevinden, werden de leden van deze gemeenschappen extra hard getroffen. Acht leden raakten besmet met het virus. Door de lockdown en de bewegingsbeperkingen, maar ook door recente overstroming raakten dagloners hun werk kwijtgeraakt, konden vissers niet gaan vissen en hadden veel gezinnen moeite om rond te komen. Als ze een kleine beetje spaargeld hadden, gebruikten ze dat om eten op tafel te zetten. Daarmee verloren ze de mogelijkheid om dit spaargeld in de toekomst te gebruiken voor aankopen of investeren. En, toen ook dit geld op was, leden ze opnieuw hongeren. Veel kinderen begonnen ondervoed te raken.

1500 gezinnen geholpen

Ook tijdens de tweede golf, die ernstiger was dan de eerste, bood Isa-e-Church voedselhulp. Tot nu toe zijn 1500 gezinnen geholpen met voedselpakketten. Mensen waren zichtbaar opgelucht zodra zij die hulp in ontvangst namen, vaak waren mensen in tranen van dankbaarheid, na het ontvangen van de voedselhulp. Ze getuigden allemaal dat ze de hulp ervaren als genade van God en dat deze hulp hen zal helpen om weer een tijdje te kunnen overleven.

Door de huidige situatie moest Isa-e-Church veel van reguliere activiteiten uitstellen. De medewerkers van Isa-e-Church hopen en bidden voortdurend dat de situatie zal verbeteren en dat mensen in Bangladesh hun normale leven weer kunnen voortzetten en Isa-e-Church haar activiteiten kan voortzetten.

Oproep tot gebed

Medewerkers van Isa-e-Church roep en ons te bidden voor hen, voor hen kerkleden en voor de bevolking van Bangladesh, dat God Zijn genade over hen mag tonen.

Christenen die vroeger moslim waren, hebben het niet gemakkelijk in Bangladesh. Ze vinden rust en vrede in het christelijk geloof, maar krijgen ook weerstand van familie, vrienden en gevestigde kerken. Ze voelen zich niet altijd thuis in de bestaande Bengaalse kerken. De organisatie Isa-e Church Bangladesh ondersteunt deze christenen daarom bij het opbouwen en vormen van eigen gemeenten.

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Liefdevolle plek voor christenen met moslimachtergrond