Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Cubaans dagboek 2020 #8 - Hans Spinder en Wil Arts in Cuba - Corona in Cuba

Op maandag 9 maart waren Hans en Wil weer terug in Nederland en hadden het voornemen om binnen enkele dagen een afsluitende blog te schrijven. Maar meteen werden ze geconfronteerd met de ontwikkelingen rond de corona-crisis, waarvan ze in Cuba nog niet veel gemerkt hadden. Twee dagen later kwam het bericht uit Cuba dat drie Italiaanse toeristen daar besmet bleken en begonnen daar ook de beperkende maatregelen. Hans: "Wat dat betreft waren we precies op tijd weer terug."

"Op enige afstand terugblikkend op onze tijd in Cuba kunnen we tevreden en dankbaar vaststellen dat het een zinvol verblijf is geweest. De lessen en workshops die we voorbereid hadden konden alle uitgevoerd worden en ter plekke kon nog een extra workshop en een lezing georganiseerd worden. De vele positieve en enthousiaste terugmeldingen deden ons goed. Tijdens de evaluaties van de activiteiten werd regelmatig er van uit gegaan dat we volgend jaar terugkomen.

Resultaten?
De meest concrete resultaten zijn voor de studenten van de masterscursus in resp. Matanzas en Havanna. Zij hebben een intensieve cursus gehad en werken nu aan hun paper (Ik heb al enkele ontvangen). Enkele studenten uit Havanna gaven aan dat ze blij zijn met een andere kijk op het Jodendom. Wat de deelnemers aan de workshops en studiedagen hebben gehad is minder duidelijk vast te stellen. Het waren heel gevarieerde groepen, maar veel mensen hebben enthousiast en intensief
meegedaan en we weten dat de ideeën en suggesties voor de veertigdagentijd in de kerken in Matanzas en Cárdenas liturgisch verwerkt worden. Wil heeft op een paar plaatsen een serie posters over de werken van barmhartigheid en kruiswegstaties kunnen achterlaten en die worden ook gebruikt.

Maar het gaat niet alleen over de concrete activiteiten, maar ook over onze presentie in Cuba als vertegenwoordigers van Kerk in Actie en de Protestantse Kerk. We komen al vele jaren in Cuba en zijn aardig ingevoerd in het kerkelijke, sociale en politieke leven van het eiland. We hebben met veel Cubanen een vertrouwensband opgebouwd en bij ons kunnen ze hun meningen en kritiek kwijt, wat in het openbaar nog steeds niet kan. De Cubanen leven in een betrekkelijk isolement en ze ervaren de betrokkenheid van Kerk in Actie en van andere kerkelijke organisaties al een teken van solidariteit en aandacht. Dat geeft hoop en kracht.

We hebben al plannen en ideeën voor volgend jaar. De vaste onderdelen zoals de masterscursussen in Matanzas en Havanna zijn ook voor volgend jaar
weer gepland en de vormingscentra in Matanzas (Kairos) en in Cárdenas (CCRD) gaan in overleg met ons nieuwe workshops en studiedagen organiseren.
Door langere tijd aanwezig te zijn ontstaan er ook weer nieuwe plannen. Tijdens ons verblijf in Havanna kwam de predikante van de presbyteriaanse kerk met de vraag of wij volgend jaar een week in Havanna kunnen plannen waarin Wil workshops over spiritualiteit en kunst kan geven en Hans een training voor kerkenraadsleden.
Het is duidelijk: we worden verwacht!

Foto’s:
1. Kaart van Cuba met plaatsen waar besmettingen door het corona virus zijn vastgesteld
2. Patiënten met het virus in een ziekenhuis in Cienfuegos
3. De scholen in Cuba zijn nu ook gesloten tot nader order.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project