De eerste noodopvang aan Hongaarse grens

Terwijl mannen tussen 18 en 60 jaar Oekraïne niet uit mogen, omdat ze moeten vechten, verlaten vrouwen, kinderen en ouderen de gebieden waar de oorlog door de Russen het hevigst losbarst. In het Hongaarse grensdorp Barabás komen dagelijks duizenden Oekraïense vluchtelingen aan. Kinderen zoals Antónia en Galyna en Daryna. Ze krijgen eten, drinken, kunnen zich opfrissen en blijven slapen als ze dat willen.

De 10-jarige Antónia en haar 3-jarige zus Galyna wonen dicht bij de Krim. De hevigheid van de oorlog kwam als een overval. Ze moesten zó snel samen met hun familie hun huis verlaten, dat ze alleen een speeltje en een kleurboek mee konden nemen. Dat kleurboek hebben ze inmiddels weggegeven aan een klein meisje dat helemaal geen speelgoed bij zich had.

Het is improviseren aan de grens bij dit Hongaarse dorp van slechts 700 inwoners. De bewoners geven zelf wat ze maar kunnen om het leed te verzachten, dat ze onder hun ogen zijn gebeuren. Professionele hulp van buiten is zeer welkom in deze kleine grensplaats. Met geld vanuit Nederland is een Hongaarse hulporganisatie direct aan de slag gegaan: tenten zijn opgezet van waaruit het water, voedsel en de hygiënepakketten worden verspreid. Zij regelen de hele logistiek om de juiste spullen op de juiste plaats te krijgen.

Daryna is met haar moeder en zusje hetzelfde oorlogsgebied ontvlucht. Terwijl de kinderen aan het spelen zijn met wat er in het centrum ligt, wisselen de moeders hun opluchting en zorgen uit. Ze hebben het gered, de lange reis van duizend kilometers om hier in Hongarije aan te komen. Hier zijn ze veilig, maar hoe nu verder? En hoe gaat het met de mannen en familie die achterbleef? De zorgen blijven, maar de opvang aan de Hongaarse grens wordt enorm gewaardeerd. Even een plek om tot rust te komen en verdere plannen te maken.

Bedankt voor je bijdrage die deze hulp mogelijk maakt.
Foto’s: Antti Yrjönen

De oorlog in Oekraïne betekent onbeschrijflijk leed voor de mensen daar. Ons hart gaat naar hen uit! Kerk in Actie werkt samen met kerken en christelijke organisaties die de meest kwetsbare mensen in Oekraïne helpen. Help mee!
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project