Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

De Indiase Tirupattamma (19) werd verpleegster en stimuleert kinderen nu ook hun school af te maken.

Tirupattamma ging nooit naar school, tot haar moeder haar, door armoede en wanhoop gedreven, naar de openbare school stuurde omdat ze daar een gratis lunch kreeg. Tirupattamma was echter een stuk ouder dan haar klasgenoten, en wilde stoppen. Dankzij de begeleiding van CARDS ging ze door. Nu is ze verpleegster en helpt ze daarnaast andere kinderen uit haar dorp om hun school af te maken.

Tirupattama groeide samen met haar zusje op in een probleemgezin. Haar vader had ernstige gezondheidsproblemen, waardoor haar moeder voor het inkomen en het gezin moest zorgen. Dat deed haar moeder door als voddenraapster en schoonmaakster te werken, maar wat ze verdiende was onvoldoende om de medicijnen en behandeling voor Tirupattama’s vader te betalen en daarnaast het gezin te voeden. Om praktische redenen stuurde ze haar twee dochters naar een openbare school: daar kregen ze tussen de middag een gratis lunch. Thuis was er ’s morgens en ’s avonds nauwelijks iets te eten. Doordat Tirupattama nog niet eerder naar school was geweest, kwam ze in de klas bij allemaal jongere kinderen. Daar voelde ze zich zo ongemakkelijk ongemakkelijk, dat ze weigerde om nog langer naar school te gaan. Ook Tirupattama’s zus stopte met school

Op dat moment hoorde de Balabata-coordinator in haar dorp over Tirupattama’s situatie. Hij bezocht het gezin, luisterde naar hun verhaal en ondernam actie. Allereerst zorgde hij ervoor dat beide zussen terug konden naar school, maar dan in een hogere klas. Daarnaast gingen beide meiden naar de Balabata in hun dorp, waar ze intensief bij hun school- en huiswerk werden begeleid. Het was geen makkelijke tijd, want Tirupattama’s vader was inmiddels overleden en ook haar moeder werd ziek. De zorg voor haar moeder en haar zusje kwam op de schouders van Tirupattama, maar door de gesprekken met de Balabata-coordinator en het bezoek aan de balabata, was Tirupattama zeer gemotiveerd geraakt om haar opleiding voort te zetten. Nadat ze haar middelbareschooldiploma had gehaald, volgde ze een opleiding tot verpleegster, die ze met succes afrondde.

Inmiddels werkt Tirupattama als verpleegster in een ziekenhuis. Daarnaast is ze zelf vrijwilliger geworden bij de balabata in haar dorp. Ze is vastberaden alle kinderen in het dorp die uitvallen op school, via de balabata te motiveren en te ondersteunen hun opleiding af te maken, en waar mogelijk een vervolgopleiding te volgen. Daartoe heeft ze onder meer moedergroepen opgezet. Via deze groepen helpt ze vrouwen bijvoorbeeld om een lening bij de bank te krijgen om een bedrijf te starten, of wijst ze hen op overheidsinstanties waar vrouwen te recht kunnen voor hulp of advies. Door het contact dat ze heeft met de moeders en de moedergroepen, weet Tirupattama precies tegen welke problemen vrouwen aanlopen, wat de redenen zijn dat ze hun kinderen niet naar school laten gaan en hoe ze hen kan overtuigen dat onderwijs cruciaal is voor de toekomst hun kinderen. Tirupattama is CARDS ontzettend dankbaar voor alle steun en begeleiding die ze via de balabata kreeg, en is blij dat ze al haar kennis en ervaring nu mag inzetten om andere kinderen te helpen.

Over dit project

Geen plaats voor een kind. Dat is in India aan de orde van de dag. Duizenden kinderen van Dalits worden gediscrimineerd en buitengesloten. Hierdoor blijven hele gezinnen hangen in de armoede waaraan ze zo graag zouden willen ontsnappen.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Onderwijs geeft kansarme kinderen toekomst