Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

De kerk van Zuid-Sumatra zet in op duurzame landbouw

Aanstaande woensdag is het Dankdag. We staan dan stil bij al het goede wat God ons geeft. Danken nodigt ook uit tot het delen van al dat goede, bijvoorbeeld met boeren in Zuid-Sumatra, Indonesië.

Veel boeren in Zuid-Sumatra zijn arm omdat hun grond niet genoeg oplevert. Daarnaast lopen ze het risico om door grote bedrijven of de overheid van hun land verdreven te worden. De kerk van Zuid-Sumatra ondersteunt deze boeren, zodat zij hun inkomen kunnen verhogen en hun levensomstandigheden kunnen verbeteren.  

Duurzame landbouw

De kerk in Zuid-Sumatra doet dit door boeren te trainen in duurzame landbouw en het verbouwen van gewassen die meer opleveren. Daarnaast zet de kerk in om samen met boeren spaar- en kredietgroepen op te zetten. Zo kunnen boeren sparen voor een investering in hun bedrijf, bijvoorbeeld in zaden, gereedschap of machines. Verder worden boeren geleerd hoe ze voor hun (land)rechten kunnen opkomen, zodat boeren samen een sterkere positie kunnen innemen tegenover grote bedrijven of de overheid.

Conflicten tegengaan

Naast het aanleren van duurzame landbouwvaardigheden werkt de kerk ook samen met boeren aan vrede, respect en begrip. In Zuid-Sumatra wonen mensen met verschillende religieuze en etnische achtergronden. Het aantal onderlinge conflicten is de laatste jaren toegenomen. De kerk wil een tegenbeweging starten en mensen leren in vrede met elkaar samen te leven. Daarom organiseert ze activiteiten om mensen met verschillende achtergronden bij elkaar te brengen. Het doel van deze activiteiten is dat mensen elkaar en elkaars achtergronden leren kennen, en daardoor respect en begrip voor elkaar krijgen. 

Collecte

Aanstaande woensdag, 3 november, is het Dankdag en collecteren kerken in heel Nederland voor steun aan boeren in Zuid-Sumatra. Geef ook via de collecte, of doneer online
 

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Over dit project

Het is niet eenvoudig om als boer in Zuid-Sumatra het hoofd boven water te houden. Veel boeren zijn arm en er zijn veel conflicten over landeigendom. Yabima, de diaconale organisatie van de kerk van Zuid-Sumatra, leert boeren op te komen voor hun rechten, traint hen om hun land zo te verbouwen dat de grond gezond blijft en de opbrengst toeneemt.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Kerk versterkt werk en positie van boeren (Zuid-Sumatra)