Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Dit kaarten we aan: Nederland vangt minste aantal vluchtelingen op

Er móet iets gebeuren aan de onmenselijke situatie van vluchtelingen in Griekenland en ook in Nederland. We kunnen niet langer wegkijken. Ook politici niet. Daarom kaarten we onrecht aan met de kaartenactie Vergeet ze niet. Ook jij kunt meedoen!

Uitzichtloosheid

De afspraak is dat er jaarlijks 500 vluchtelingen vanuit Griekenland naar Nederland mogen komen. Het huidige kabinet wil dat ophogen naar 750. Maar deze aantallen halen we al jaren niet.“Wij zijn een van de rijkste landen van Europa, maar we vangen relatief de minste vluchtelingen op.”

Goos Minderman heeft het met eigen ogen gezien: “De opvangcentra in Griekenland zijn detentiecentra geworden. Die staan daar al zeven jaar. Kinderen groeien daar op, worden daar volwassen en kunnen vrijwel niets doen. De uitzichtloosheid druipt er vanaf.” Goos vraagt als voorzitter van de Europese netwerkorganisatie Churches Commission for Migrants in Europe (CCME) en vicevoorzitter van de werkgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken in Nederland aandacht voor de situatie van vluchtelingen bij de politiek in Den Haag en Brussel. “Sinds 2015 vraagt de UNHCR om 160.000 vluchtelingen die vastzitten in de opvang in het Middellandse Zeegebied te verdelen over Europa. Maar Europese landen komen hun beloftes niet na. Daardoor blijft dit aantal al jaren hetzelfde. Het is bewust beleid dat zo min mogelijk vluchtelingen naar Europa komen en dat geldt in extreme mate voor het beleid in Nederland. De donkere winter van staatssecretaris Broekers-Knol ligt net achter ons: forse pogingen om alle humaniteit uit ons asielbeleid te krijgen.” zegt Minderman.

Geen kansen

Ook al mogen we niet zien wat er in Griekenland gebeurt, en worden de vluchtelingen ver weg van de bewoonde wereld weggestopt achter muren, kerken zijn eensgezind in hun houding ten opzichte van deze situatie. “Dat past binnen de traditie van kerken: opkomen voor mensen in nood, niet wegkijken”, zegt Minderman. In maart 2022 reisde hij met diverse kerkelijke vertegenwoordigers naar Griekenland om de situatie waarin vluchtelingen en hun kinderen zich bevinden met eigen ogen te zien. Bij thuiskomst vroeg de groep hier aandacht voor bij de Tweede Kamer. “Wat mij het meeste raakt, is de uitzichtloosheid van de kinderen en jonge mensen die ik heb ontmoet. Dat ze in containers moeten wonen, is tot daar aan toe. Maar het gros van de vluchtelingen in Griekenland heeft geen kansen: niet op terugkeer, niet op blijven en niet op een plek elders in de wereld.”

In gesprek

“Als we de vlam brandend willen houden, moeten we blijven kijken naar kansen. De Nederlandse regering lijkt in elk geval iets te veranderen in haar toon rond vluchtelingen. We willen in gesprek met de nieuwe staatssecretaris Eric van der Burg: we kunnen hem helpen door uit ervaring over de situatie van vluchtelingen te vertellen en hij kan veel voor ons werk betekenen door goed beleid te maken."

Kaart onrecht aan, doe mee!

Doe je mee om Den Haag wakker te schudden? Hoe? Door massaal een kaartje te sturen en de brievenbus daar te laten ontploffen. Wat onze politici zijn de mensen die het verschil kunnen maken voor vluchtelingen in Griekenland. Dus:
• Pak een kaart, met of zonder envelop
• Plak een postzegel
• Kijk op kerkinactie.nl/aankaarten voor het adres en wat je op de kaart kunt zetten.


Geef voor gestrande vluchtelingen in Griekenland

Kijktips

  • In de vierdelige EO-documentaireserie 'Viva L’Umanità!’ zoekt schrijfster Rosita Steenbeek vluchtelingen en migranten in Europa op. Ze hoort over pushbacks en uitbuiting en ziet de vertwijfeling in de ogen van mensen die eindeloos wachten. Ze spreekt ook journalisten, medewerkers van ngo’s en politici die vastbesloten in actie komen. >> zondag 25 december, 1 januari, 15 januari en 22 januari, NPO2, 22.50 uur
  • Petrus in het land was in Griekenland op bezoek bij Synyparxis en Apostoli, twee diaconale organisaties van de Grieks-Orthodoxe Kerk. Kerk in Actie ondersteunt hun belangrijke werk voor (minderjarige) vluchtelingen in Athene. Kijk deze aflevering terug

Lees meer over het werk van Kerk in Actie in Griekenland:

Over dit project

Nog elke dag zijn er miljoenen mensen over de hele wereld op de vlucht. Een groot deel van hen komt uit landen waar het leven door oorlog of religieuze spanningen onmogelijk is. Op zoek naar veiligheid stranden mensen uit bijvoorbeeld Syrië, Afghanistan en Iran in Griekenland. Hier wacht hen vanwege lange procedures een moeilijke en onzekere tijd. Kerk in Actie ondersteunt drie organisaties die hen opvangen en begeleiden en kleding, voedsel, zorg en onderwijs aan de kinderen geven.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Opvang voor gestrande vluchtelingen