Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Eenden geven Khadiza moed

De 48-jarige Khadiza woont in Bangladesh, in een gebied dat regelmatig overstroomt. Vroeger hield Khadiza kippen en eenden. Het inkomen dat ze haalde uit de verkoop van eieren, was naast het inkomen van haar man net voldoende om eten van te kopen en de school voor haar twee zoons van te betalen. Veel kippen en eenden stierven echter aan ziekten of de gevolgen van een overstroming. Khadiza zat met haar handen in het haar. De situatie van haar gezin verslechterde. Gelukkig kreeg ze hulp.

Door de schrijnende situatie werd Khadiza afgelopen jaar opgenomen in het project van CODEC. Naast voorlichting over hoe ze beter voorbereid is op overstromingen, kreeg ze een opleiding over het houden van pluimvee. Na het afronden van de opleiding kreeg ze vijf Kaki Cambel-eenden. Dit zijn eenden van een sterk ras. Khadiza heeft de kennis die ze vergaard heeft tijdens haar opleiding goed in de praktijk kunnen brengen. Inmiddels heeft ze elf eenden en een dagopbrengst van zes eieren. Van de opbrengst kan ze eten kopen voor haar gezin en de school weer betalen.

Sparen voor een koe

Khadiza vertelt wat de training haar gebracht heeft: "Eerder had ik geen moderne kennis over het fokken van eenden. Doordat veel van mijn eenden dood gingen, verloor ik mijn zelfvertrouwen en motivatie. Nu heb ik mijn zelfvertrouwen weer terug doordat ik veel geleerd heb. Mijn toekomstplan is om een bankrekeningnummer te openen, zodat ik geld kan sparen voor een koe. Daarnaast wil ik een voorbeeld zijn voor de meiden en vrouwen in mijn dorp.”

Hele gemeenschap betrokken

De ondersteuning vanuit Codec is gericht op de hele gemeenschap, waarbij rampencomités worden opgezet, vrijwilligers getraind worden om bij rampen te kunnen optreden, en huishoudens getraind worden in het verbouwen van gewassen die goed tegen het zoute water kunnen en het houden van eenden. Zo ontstaan 'climate smart villages'.

 

Over dit project

Wervelstormen zorgen voor allesverwoestende overstromingen in Bangladesh. Door klimaatveranderingen nemen ze toe in kracht en aantal. Steun kerkelijke Bengaalse organisaties en laat de bevolking zo veilig mogelijk leven.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Beter bestand tegen het water