Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Eenzame kinderen komen even op adem in dagcentra YfC Moldavië

In het armste land van Europa, Moldavië, worden veel kinderen aan hun lot overgelaten. Hun ouders zijn vertrokken naar het buitenland om geld te verdienen of hebben troost gezocht in alcohol. Kinderen zwerven op straat, zonder de zorg en liefde die ze nodig hebben. De kerken en Youth for Christ, partner van Kerk in Actie, willen dat voorkomen. Ze hebben de handen ineen geslagen en willen de kinderen een betere toekomst geven. Kerk in Actie medewerkster Elise Kant is in Moldavië en ziet met eigen ogen hoe kinderen hoe liefde en aandacht in het dagcentrum kinderen goed doet.

De kinderen worden opgevangen in naschoolse opvang die ingericht zijn in de kerken. Hier krijgen ze volop aandacht en zorg, maar ook een gezonde maaltijd en hulp bij hun huiswerk. Er is de mogelijkheid om te sporten en creatieve activiteiten te doen. Alle activiteiten worden begeleid door goed opgeleide vrijwilligers. Vaak ontdekken deze kinderen voor het eerst wat het is om op een liefdevolle manier met elkaar om te gaan, een ervaring die de rest van hun leven met hen meegaat.

Verwaarlozing van kinderen
“Mijn verjaardag wordt niet gevierd. Mijn ouders zingen wel een liedje en ik krijg Bjorst, maar we hebben geen geld.” Luc is 7. Hij vindt het duidelijk niet leuk. Zijn ouders hebben allebei een alcoholprobleem zoals heel veel mensen in zijn geboortedorp. En dat betekent geen werk en grote armoede. Ik ontmoet hem bij een van de dagcentra van Youth for Christ.

Eigenlijk zijn er nog geen activiteiten, die beginnen volgende week. Maar omdat wij komen stond er een auto. En omdat er een auto stond, kwamen er kinderen kijken. En toen ze hun juffen, de vrijwilligers zagen, vroegen ze om activiteiten. En zo geschiedde. Als wij aankomen zit er dus een groep kinderen enthousiast in een kring te zingen. Wanneer wij uren later vertrekken is de dominee met ze aan het voetballen. En in de tussentijd hebben ze gespeeld dat het een lieve lust was.

Het is fijn om even adem te kunnen halen na gisteren. De beelden bleven bij mij, en ook bij Martin, nog lang door het hoofd spoken. En als je luistert naar de verhalen hier zou je ook in verdriet kunnen vervallen. De gigantische alcoholproblematiek. De verwaarlozing van zoveel kinderen. Het vertrek van zoveel mensen. Het is een wolk van problemen die over het land ligt. Maar Youth for Christ blaast die mist wolk uit alle macht hier en daar opzij zodat het licht toch blijft winnen.

Verantwoordelijkheid nemen
Micha, de plaatselijke dominee, is een geanimeerd verteller met pretogen en een tomeloze energie. Hij ziet er niet uit als een stereotype priester, eerder als een grote kwajongen. Maar wel een met een enorme missie die geen nee accepteert als hij om hulp vraagt voor zijn grote passie: dit kindercentrum (een van de 35 van YfC in Moldavië) . Die passie was er niet zomaar: “Ik hield helemaal niet van kinderen,” vertelt hij met een lach als wij hem ongelovig aankijken, “ maar God bracht dit op mijn weg. Ik moest wel”. En dus zocht hij kinderen op, wierf vrijwilligers en kreeg hij voor elkaar dat er een gebouw kwam, dat dat nu verbouwd wordt. Een plek waar kinderen kunnen vinden wat ze keihard nodig hebben. Eten, liefde, hulp bij huiswerk, mensen om mee te praten en samen hun weg mee te vinden, sport, spel, theater. Alles om ze uit de doorgaande spiraal van armoede en “het wordt toch nooit beter” te trekken.

Die passie is ook te voelen in alles wat Vitalie, de directeur van YfC, doet en vertelt. Prachtig om te zien hoe hij een messcherpe analyse van de situatie in Moldavië geeft en met hetzelfde gemak door zijn knieën zakt om met Luc te praten en zijn vertrouwen te winnen.

Hij vertelt over zijn eigen jeugd en hoe hem dat inspireerde (daarover volgt later een apart verhaal) en hoe dingen die fout gaan in je leven je kunnen inspireren om te groeien, verantwoordelijkheid te nemen.

Geen van de zaden zonder oogst
“We willen de cirkel doorbreken waarin misbruikte en verwaarloosde kinderen zitten. Als je dat niet doet, worden ze later net als hun ouders. Ze weten niet anders, er zijn geen andere voorbeelden. In het kindercentrum willen we ze laten zien dat het ook anders kan, dat het niet zo hoeft te blijven. En we weten dat we niet altijd kunnen voorkomen dat het later toch fout gaat maar “ Geen van de zaden is zonder oogst! We moeten blijven investeren in deze kinderen!” Met 60% gaat het echt goed, wat zonder YfC ondenkbaar zou zijn geweest. De andere 40% heeft het moeilijker. Maar daarvan zijn er veel die vallen en dan toch weer opstaan, dankzij alles wat ze geleerd hebben.

“ Er was een meisje in het centrum die het erg naar haar zin had gehad. Maar toen ze iets ouder was, trouwde ze met een man die precies leek op haar vader, ook zwaar alcoholverslaafd was en haar mishandelde. Ze ging met hem naar Moskou. Het leek alsof het allemaal geen verschil had gemaakt. Maar ze ging bij hem weg. Later vond ze een nieuwe man en kwam ze terug naar het dorp. Nu zorgt ze voor de kinderen van haar zus en is vrijwilliger in het centrum”

Diepste motivatie
Over een ding is Vitalie heel duidelijk. Iedereen die hier werkt, moet het vanuit zijn diepste motivatie doen. Opvallend veel mensen die bij YfC het werk doen komen zelf uit een achtergrond van families met alcoholisme en geweld. En juist daarom weten ze zo goed wat kinderen nodig hebben. Ze weten wat ze zelf hebben gemist. “ We gaan hier geen heilige spelen,” zegt Vitalie ferm, “zo van ´ik ben beter en ik weet het beter´. Nee, integendeel. We willen dat kinderen tot bloei kunnen komen, zich kunnen ontplooien en uit de cirkel stappen die hun families gevangen houdt”.

Als we vertrekken, zijn er nog steeds kinderen. Ik zie vrolijke gezichten, lieve gebaren, aandacht, groeien door dat te krijgen wat ze nodig hebben. De problemen zijn groot, maar hier is een vindplaats van geloof, hoop en liefde in alle eenvoud en overvloed tegelijk.

 

Over dit project

In het armste land van Europa, Moldavië, worden veel kinderen aan hun lot overgelaten. Hun ouders zijn vertrokken naar het buitenland om geld te verdienen of hebben troost gezocht in alcohol. Kinderen zwerven op straat, zonder de zorg en liefde die ze nodig hebben. Zonder goed toezicht en liefdevolle zorg lopen vooral de meisjes het risico om verhandeld te worden en misbruikt in de seks- en drugsindustrie.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Kerken geven kinderen een toekomst