Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Eerlijke kleding - wat kunnen wij daar nu aan doen?

“ Ja, maar dat is allemaal zo ver weg. Daar heb ik niet zoveel mee”. Die uitspraak hoor ik vaak. Veel vaker dan me lief is. Mensen, soms ook diakenen, die al die projecten in verre landen liefst terzijde leggen en zich inzetten voor de nood dichtbij. Terwijl er met dat laatste natuurlijk niets mis is, is er wel iets mis met de uitspraak. Twee dingen zelfs.

We zijn allemaal burger van deze wereld. En iedereen is gelijk. Iedereen heeft recht op een leven in veiligheid, een dak boven je hoofd, eten, gezondheidszorg, onderwijs. Alleen dat recht wordt overal ter wereld met voeten getreden. In veel landen op veel grotere en soms ook gruwelijkere schaal dan hier in Nederland. Is het dan belangrijk waar “ jij wat mee hebt” of is het belangrijk dat waar de nood het grootst is iets te doen dat je kunt doen? Is het noodzakelijk om in of-of te denken of kan het ook in in en- en?

Als die reden hiervoor je aan niet aanspreekt heb ik er nog een. Armoede wereldwijd hangt samen met ons consumptiepatroon. Ja, wij doen dingen, maar vooral laten dingen gebeuren die andere mensen de armoede in drijven. Wist u dat en gemiddeld loon van een textielarbeider in Bangladesh 60 euro per maand is, waarbij vaak 80, 90, 100 uur in de week wordt gewerkt? En nee, de prijzen daar zijn niet zo laag dat je daarvan kunt leven. Echt niet. En dus gaan kinderen niet naar school en belandden zij ook in fabrieken en blijven gevangen in de armoede cirkel.

Daar kan ik toch niets aan doen zult u misschien denken? Of, jaja dat weten we nou wel maar ja, als er geen kinderen werken dan heeft die familie helemaal geen inkomen. En toch echt nog een keer: allemaal heel zielig maar ik kan er wat aan doen?

En het antwoord daarop is simpelweg : Ja, dat kun je, Ja dat kunt u.

Op twee manieren zelfs. Ga eens na waar je kleding vandaan komt. Ja, nu. Friemel het label uit je shirt of jasje en kijk eens wat daar staat en ga dan bij de winkel eens vragen :
bij wie nemen jullie af? Werken in die fabrieken geen kinderen? Krijgen mensen wel een eerlijk loon? Of als ze het in de winkel niet weten : schrijf het hoofdkantoor van het merk dat je draagt. Voorbeeld brieven vind je bij de Schone Kleren Campagne. Lijsten van eerlijkere bedrijven vind je op Rank a Brand en de Fair Wear Foundation.

En : ondersteun projecten die kinderen weer naar school krijgen. Bijvoorbeeld SAVE in India, een project van Kerk in Actie. SAVE werkt aan kinderarbeid vrije wijken in Tirupur, t shirt city Waar 1 miljoen mensen in de textiel werken. SAVE haalt kinderen uit de fabrieken, zorgt voor onderwijs en zorgt voor het verhogen van inkomens van de families. SAVE onderhandelt met fabrieken en de overheid. En bereikt resultaten. Wijk na Wijk wordt kinderarbeid vrij.

Is dat ver weg? Nee, want het zijn de handen van die kinderen die gisteren nog uw kleren in elkaar zetten. Dat leuke tshirt. die mooie jurk. Dichterbij kan eigenlijk niet.

En wij kunnen iets doen. Door onze stem te laten horen en door na te denken over wat we kopen. Zodat we niet medeschuldig zijn. Zodat we niet toezien, alweer, hoe anderen al die rechten ontberen (onderwijs, gezondheid, voldoende en gevarieerd voedsel) die voor ons zo vanzelfsprekend zijn.
Kom in actie, schrijf brieven of organiseer een kleding ruilbeurs. Ga op shop excursie naar een eerlijke merk (zie bovengenoemde sites) en organiseer een kledingmarkt waarvan de opbrengst naar SAVE gaat. De wereld heel dichterbij. Dichterbij kun je hem letterlijk niet voelen.

Over dit project

De grote textielstad Tirupur in het zuiden van India, telt meer dan 10.000 kinderen in de knel. De meesten zijn samen met hun ouders naar de stad gemigreerd in de hoop op een beter leven. De realiteit is dat de kinderen, in het bijzonder de meisjes, moeten werken in de textielsector en niet meer naar school kunnen. Ze lopen het risico slachtoffer te worden van geweld of andere vormen van uitbuiting. De organisatie SAVE doet er alles aan om deze kwetsbare kinderen op school te krijgen.

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Geen kinderarbeid in de textielindustrie