Erika kent nu haar rechten als jonge inheemse vrouw

Erika is een Maya Q’eqchí meisje van 15 jaar oud. Omdat ze in een zeer afgelegen dorp woont, gaat ze naar kostschool met alle risico’s van dien. Door meisjes als Erika op tijd weerbaar te maken, wordt veel leed voorkomen.

Eigen moestuin en landarbeid elders

Erika spreekt de inheemse taal Q’eqchí en Spaans. In het huis waar ze met haar ouders en broertje van 13 woont is geen elektriciteit. Ook hebben ze geen stromend water aan huis. Erika’s moeder loopt iedere ochtend twee keer een half uur om schoon water te halen. Ze werkt in de moestuin waar ze hun eigen groenten en kruiden verbouwen. Een deel van de oogst verkopen ze. Als Erika thuis is, helpt ze haar moeder hierbij. Erika’s vader werkt als boer op het land van een ander. Hij komt maar een keer per twee weken thuis, omdat het land te ver weg ligt.

Erika naar kostschool

Erika kon dankzij een studiebeurs naar een katholieke kostschool. Haar school ligt twee uur lopen vanaf haar huis. Omdat er geen openbaar vervoer is moest ze wel intern gaan en komt ze maar één keer per maand naar huis. Tijdens de coronapandemie bleef ze één maand op kostschool en daarna één maand thuis met voldoende huiswerk. Erika is vooral heel blij dat de leraressen haar zo stimuleren en bemoedigen.

Door voorlichting minder risico op misbruik

Via school kwam Erika in aanraking met het Tamar-project van de vrouwenorganisatie Cedepca. Ze kreeg daar een boekje in het Spaans en in het Q’eqchi met de titel ‘Ik ben van waarde en heb rechten’. Erika vertelt: het verhaal van Tamar is heel verdrietig. Het gaat erover dat Tamar misbruikt wordt, terwijl dat niet mag. Ik weet nu dat dit soort dingen niet mogen en dat je misbruik kunt aangeven, zodat het voor de rechter komt. Goddank is het mezelf niet overkomen, maar ik ken wel anderen. Ik praat erover met hen en met mijn moeder. Ook wil ik niet jong trouwen, zoals zoveel anderen meisjes doen. Ik wil doorgaan met school en daarna een opleiding volgen, want dat is beter voor mijzelf en voor mijn familie en samenleving.

Bedankt

Dank voor uw steun voor dit werk, zodat jonge inheemse meisjes zoals Erika kunnen uitgroeien tot weerbare vrouwen.

www.kerkinactie.nl/vrouweninguatemala

Veel vrouwen in Guatemala krijgen te maken met discriminatie en huiselijk geweld, zeker als ze tot een inheemse groep behoren. Het opleidingscentrum Cedepca helpt deze vrouwen weerbaar te worden en ook in de kerk hun stem te laten horen. Vrouwen kunnen (bijbel)cursussen volgen over eigenwaarde en inspirerend leiderschap. Ze leren trots zijn op zichzelf en durven de bevrijdende kracht van het Evangelie uit te dragen: geweld en onrecht tegen vrouwen moet stoppen.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Sterke en weerbare vrouwen