Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Fortuné werd pleegmoeder van Clarisse en Jeanette

Fortuné bleef kinderloos achter toen haar man aan aids overleed. In Rwanda is het schande als je als vrouw geen kinderen hebt. Fortuné wilde dolgraag kinderen! Ze bad tot God. Toen ze een straatmeisje zag lopen, besefte ze dat ze haar zou kunnen helpen. Ze nam Clarisse in huis. God had haar gebed verhoord en haar een kind gegeven!

Ik dacht dat ik dood zou gaan

Maar pleegmoeder Fortuné was regelmatig ziek. Op een kwade dag ontdekte ze dat zijzelf ook aan aids leed. Dat was een afschuwelijke ontdekking. Ze was te ziek om voor Clarisse te zorgen. Gelukkig kon ze een beroep doen op de organisatie Mwana Ukundwa van Mama Rose. Clarisse werd daar tijdelijk opgevangen. Een grote opluchting voor pleegmoeder Fortuné: “Dat was fantastisch, want ik dacht dat ik dood zou gaan.”

Als ik sterf blijven mijn meiden leven

Maar gelukkig begon de aids-medicatie te werken. Toen Fortuné zich weer beter voelde kon Clarisse weer bij haar komen wonen. Het ging zo goed, dat ze ook het weesmeisje Jeanette onder haar hoede durfde te nemen. “Als ik sterf zullen mijn meiden blijven leven. Het is een grote opluchting dat ik weet dat ze worden opgevangen door mama Rose. Ze is onze beschermengel!”

Hulp bij onderwijs

Mama Rose ondersteunt met haar organisatie pleegouders bij de opvoeding. En helpt kinderen om naar school te gaan. In Rwanda mag je niet zonder uniform naar school. Rose vertelt: “We geven elk jaar nieuwe uniformen, want veel ouders kunnen dat niet betalen. Ik hoop met heel mijn hart dat Clarisse en Jeanette hun basisschool kunnen afmaken en daarna een vervolgopleiding. Dat is hun enige kans om een beter leven te krijgen en uit de armoede te komen.” Na schooltijd gaan Clarisse en Jeanette naar het centrum van Rose. Daar krijgen de meiden hulp bij huiswerk en les in hygiëne.

Helpt u mee om meer kinderen zoals Clarisse en Jeanette deze kans te bieden? Steun dit werk!


Bekijk de film over Fortuné, Clarisse en Jeanette.

Bestel gratis het boek Mensen van Hoop. Christenen in Rwanda via www.kerkinactie.nl/mensenvanhoop.

Over dit project

Wat begon als een opvangcentrum voor weeskinderen na de genocide van 1994 in Rwanda, groeide uit tot een stevige organisatie voor kinderen en verzorgers, die te maken hebben met hiv en kinderen die geen veilig thuis hebben. Kinderen worden thuis bezocht, krijgen hulp op school. Verzorgers ontvangen steun met goed voedsel, inkomen en een zorgverzekering. Via sport en spel leren kinderen omgaan met hun ziekte. Want ook als je met hiv besmet bent, ligt er nog een hele toekomst voor je.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Opvang en scholing van kwetsbare kinderen