Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Fotoverslag: meer inkomen voor Rohingya-vluchtelingen

In Bangladesh verblijven meer dan 1 miljoen Rohingya-vluchtelingen, die het geweld in Myanmar zijn ontvlucht. Kerk in Actie biedt noodhulp, maar helpt vluchtelinggezinnen en andere kwetsbare gezinnen in en rond vluchtelingenkamp Cox’s Bazar om een eigen inkomen te verwerven, bijvoorbeeld via kleinschalige landbouw, het maken van kleding of het verkopen van snacks of vis.

 

Hosne Ara Begum (29) was 17 toen ze naar Bangladesh vluchtte. Inmiddels is ze getrouwd en heeft ze acht kinderen. Aanvankelijk probeerde Hosne en haar man met kleinschalige landbouw het gezin te onderhouden, maar de inkomsten waren onvoldoende. Via Kerk in Actie kreeg ze een training om chanachur, een lokale snack, te maken. Hosne is dankzij deze training een zelfverzekerde vrouw geworden, met een eigen onderneming die ze graag verder wil uitbreiden. 

[tekst loopt door onder de foto's]

Sajeda (35) leerde verschillende methoden om vis te verwerken en te drogen. De kwaliteit van haar gedroogde vis is erg goed, en daardoor is haar vis geliefd bij haar dorpsgenoten. Ze krijgt veel bestellingen, verdient genoeg om haar gezin te onderhouden en wil nog meer verwerkingsmethodes aanleren, om haar aanbod te kunnen uitbreiden.

Shakera (50) werd 7 jaar geleden weduwe. Met het hakken van stenen probeerde ze daarna haar gezin te onderhouden, maar ze verdiende te weinig. Toen Kerk in Actie van haar situatie hoorde, werd Shakera gelijk opgenomen in het trainingsprogramma. Ze leerde popcorn maken, kreeg een popcornmachine en verdient nu genoeg om haar gezin niet alleen te kunnen voeden, maar ook om haar kinderen naar school te kunnen laten gaan. 

Rahima (42) werkte in Myanmar al als naaister. Toen ze hoorde over de trainingen van Kerk in Actie, heeft ze zich gelijk aangemeld. Ze heeft nieuwe technieken aangeleerd, waardoor ze sneller en efficienter kan werken en meer soorten kledingstukken kan maken. Ze werkt nu nog op bestelling, maar hoopt binnenkort haar eigen kledingwinkeltje te openen. 

Over dit project

Er zijn naar schatting meer dan 1 miljoen Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh. Ze zijn gevlucht uit angst voor het gewelddadige Myanmarese leger. Ruim 70 procent van de vluchtelingen kind, onder wie veel pasgeboren baby's. Ook zijn er veel zwangere en dus kwetsbare vrouwen. Nog altijd komen er dagelijks een grote aantallen vluchtelingen per boot of te voet aan in Cox’s Bazar (vluchtelingenkamp). Wij komen daarom in actie. Doet u ook mee?

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Opvang van Rohingya-vluchtelingen