Geef licht aan Refan (8)

Natte tenten, onvoldoende sanitair en te weinig eten. Zo wachten duizenden bange kinderen in Griekse vluchtelingenkampen op de winter die komt. Zoals Refan (8), uit Somalië. Refan en haar familie moesten hun land verlaten, omdat de situatie daar steeds onveiliger werd. Ze zaten daar ook in een kamp, het land was erg droog en er was niet genoeg te eten. Geconfronteerd met de onmogelijkheid om een toekomst op te bouwen, besloot haar moeder samen met Refan en haar broer te vertrekken.

Een half jaar geleden kwamen Refan aan op Lesbos. Ze vindt het nieuwe kamp helemaal niet leuk. Ze verveelt zich, krijgt niet genoeg beweging en ze zijn bang voor het coronavirus. Ze heeft hier geen vrienden, dus haar moeder is haar beste vriendin. Ze zou graag speelgoed willen hebben om doktertje te spelen.

Haar droom is om naar Duitsland te gaan, daar heeft ze van gehoord op internet. Daar zou ze kunnen studeren. Als ze kan studeren dan wil ze graag dokter worden en als dat niet lukt hiphop zangeres of danseres. Op Lesbos is een kleine school, daar spreekt ze Engels en ze oefent Duits aan de telefoon. Ze spreekt al Somalisch en Arabisch en ze zegt: ‘Als ik doorga dan kan ik vier talen spreken, dan wil ik veel reizen en in veel landen arts worden.’

Een beter leven voor vluchtelingenkinderen
Vluchtelingenkinderen in Griekenland zijn, soms helemaal alleen, aangekomen vanuit het Midden-Oosten, Azië en Afrika, op zoek naar warmte en veiligheid. Is dit de plek waar ze eindigen? Met Kerst komen we voor hen in actie. Juist met advent leven we toe naar een nieuw begin: de geboorte van Jezus, zelf een vluchtelingenkind. In Hem gaf God licht in het donker, en dat geven wij door.

Kerk in Actie helpt vluchtelingenkinderen in Griekenland, zoals Refan, met voedsel, kleding en onderwijs en probeert hen op een betere plek te krijgen. Geef ook!

kerkinactie.nl/geeflicht

Natte tenten, onvoldoende sanitair en te weinig eten. Zo wachten duizenden vluchtelingen, waaronder veel kinderen, in Griekse vluchtelingenkampen. Ze zijn hier aangekomen uit landen als Afghanistan, Syrië, Congo en Ethiopië, op zoek naar warmte, veiligheid en een betere toekomst. Is dit de plek waar ze eindigen? Hun situatie is urgenter dan ooit. Kerk in Actie werkt in Griekenland samen met 3 partnerorganisaties. Samen geloven we dat vluchtelingen recht hebben op een beter leven. We helpen met voedsel, kleding en onderwijs en proberen hen op een betere plek te krijgen. Ook investeren we in de landen van herkomst in een beter leven voor kinderen.

Andere verhalen

Uit dit project