Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Gezin met baby vlucht duizend kilometer uit Oost-Oekraïne

Zaterdagochtend vroeg 26 februari 2022 komen grote aantallen Oekraïners met de trein aan in de Hongaarse stad Záhony bij de grens. Onder hen ook honderden Hongaars sprekende Roma vrouwen en kinderen. Onder deze vluchtelingen bij de Hongaarse grens Jacob, Christina en hun baby.

Beangstigende reis uit Charkov

Jacob omhelst zijn huilende vrouw, de Oekraïense Christina, en troost hun baby van een jaar.  "We komen uit Charkov. Het was allemaal erg beangstigend. We hadden nooit gedacht dat dit zou gebeuren. We hebben een nacht in het metrostation geslapen. Daarna besloten we onze stad te verlaten." legt Jacob uit. Hij is opgelucht dat ze Hongarije bereikt hebben. 

Baby is ziek

Zijn vrouw Christina is vooral bezorgd over hun kindje, omdat de baby ziek is geworden tijdens de 48 uur durende reis van meer dan duizend kilometer vanuit het belegerde Oost-Oekraïne naar de Hongaarse grens. Zou hun kindje corona hebben of is het de uitputting van de lange rit? Om zeker te zijn vragen ze om medische hulp, die gelukkig direct geboden kan worden.

Een onzekere toekomst tegemoet

Jacob komt uit Nigeria en werkt in Oekraïne in de logistiek voor een Amerikaans bedrijf. Het jonge stel heeft geen idee wat hoe het nu verder moet. Hun eerste plan is om naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest te vluchten en daarna zien hoe het verder gaat. Zoals Jacob en zijn gezin zijn er nog duizenden Oekraïners met eenzelfde lot.

Help mee

De samenwerkende hulporganisaties - waaronder Kerk in Actie hebben de handen ineengeslagen en Giro555 geopend voor een nationale actie voor Oekraïne. Hulp is voor de 44 miljoen inwoners van levensbelang. De samenwerkende hulporganisaties roepen heel Nederland op om samen in actie te komen voor Oekraïne. Help mee!

Geef voor noodhulp Oekraïne

Over dit project

De oorlog in Oekraïne betekent onbeschrijflijk leed voor de mensen daar. Ons hart gaat naar hen uit! Kerk in Actie werkt samen met kerken en christelijke organisaties die de meest kwetsbare mensen in Oekraïne helpen. Help mee!
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Noodhulp Oekraine