Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Help Oekraïense kerken helpen

Kerk in Actie-partner LEF in Oekraïne is direct na de inval van Rusland in Oekraine op 14 verschillende plekken noodhulp gaan bieden aan vluchtelingen. Inmiddels is de hulp uitgebreid naar 43 locaties, waar men in totaal 86.000 vluchtelingen hulp biedt: matrassen, dekens, voedsel, kleding, medicijnen, hygiëneproducten. Ook lokale Oekraïense kerken bieden hulp.

Kerk breidt haar gaarkeuken uit

Niet ver van Nova Kakhovka, een stad die nu bezet is door de Russen, ligt Beryslav en de kerk waar Vader Olexandr Bilskyi voorgaat. "We hebben hier nog geen Russische troepen, maar er komen wel af en toe Russen voor medicijnen en voedsel. Sommige inwoners hebben de stad al verlaten, maar dat lukt niet iedereen, bijvoorbeeld ouderen." vertel hij. Een jaar geleden opende Vader Olexandr samen met zijn gelovigen een gaarkeuken, waar ze iedere zondag een maaltijd bieden aan mensen die eenzaam zijn en krap bij kas zitten. Nu is hun gaarkeuken iedere dag open. Het is wel eens moeilijk om aan genoeg voedsel te komen, omdat er geen goede bevoorrading meer is door de oorlog. Veel dingen zijn uitverkocht, alleen de duurdere spullen blijven over. Maar de Oekraïners delen alles wat ze maar hebben: zo heeft zijn kerk 500 kilo aardappels gekregen, een heel varken, verse vis, granen, blikvoer. "Met mijn kerkgemeenschap voedt ik nu dagelijks 60 tot 70 mensen: kinderen, vluchtelingen, daklozen. Ook bieden 2e onderdak aan 15 vluchtelingen van elders uit het land."

Voedsel, medicijnen en gebedsbijeenkomsten

Vader Ivan Talailo komt zelf uit de buurt van Lviv in het westen van het land. Sinds 2016 leidt hij een kerk in Kryvyi Rih. Daarvoor werkte hij twee jaar in Donetsk, tijdens de bezetting. Hij was daar toen gevangen gezet door Russische militanten. Ze dachten dat hij als Grieks-Katholieke priester samenwerkte met het iemand uit het westen. Maar bij gebrek aan bewijs werd hij uiteindelijk vrijgelaten. Nu zes jaar later moet hij de oorlog weer onder ogen zien. "Ik had wel bedacht dat Rusland ons kon gaan bezetten, maar ik had nooit verwacht dat ze ons land zo openlijk zouden bombarderen." vertelt hij. De eerste dag van de oorlog heeft hij zijn familie in veiligheid gebracht. Daarna is hij zelf weer teruggekeerd naar Kryvyi Rih. Het kerkleven is behoorlijk veranderd in deze korte tijd. Veel vrouwen zijn met hun kinderen naar het westen van het land gegaan of naar het buitenland. Mannen verdedigen nu hun land. Vader Ivan rijdt mensen naar andere delen van het land en brengt voedselhulp en medicijnen van Lviv naar Kryvyi Rih. "Ik rij die 800 kilometer nu in wel 40 uur, omdat er allerlei checkpoints zijn onderweg.

Verder organiseert hij samen met allerlei vrijwilligers gebedsbijeenkomsten. De stad ligt maar 200 kilometer van Kherson en andere gebieden die nu onder vuur liggen, dus ze bereiden zich voor dat de oorlog nog dichterbij gaat komen. 

Help Oekraïense kerken helpen

Samen zijn we de kerk in actie. 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project