Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Het evangelie klinkt in de gevangenis van Bahrein: “Vrouwen halen zoveel schatten uit de Bijbel”

Iedere donderdag als hun kinderen naar school zijn gaat Womba samen met 4 andere vrouwen naar de gevangenis in Bahrein. Dit prison ministry team verzorgt er een bijbelstudie met gedetineerde vrouwen door middel van storytelling. De kracht van deze eenvoudige bijbelvertelmethode is merkbaar: “We zien de vrouwen groeien in hun geloof. In elk nieuw verhaal herkennen vrouwen zichzelf. We zien mensen van nacht naar dag veranderen. Van duister naar licht.”

Bahrein is een eiland van 700 vierkante kilometer midden in de Perzische Golf. Het is een extreem dichtbevolkt koninkrijk met 1,5 miljoen inwoners. Bijna 90% van de bevolking woont in de steden en het grootste gedeelte daarvan in de hoofdstad Manama (262.000 inwoners). Van de bevolking bestaat ongeveer 46% uit Bahreini, de rest zijn voor het grootste gedeelte arbeidsmigranten uit onder meer India, Pakistan, Iran, Oman en Palestina. De hoofdstad Manama is een zeer kosmopolitische stad met meer westerse, Indiase, Pakistaanse en Filippijnse zakenlieden en winkeleigenaars dan oorspronkelijke Bahreini. Een dijk van 27 km verbindt Bahrein met het vasteland van Saoedi-Arabië. Deze King Fahd causeway wordt gebruikt voor woon-werkverkeer tussen Bahrein en Saoedi-Arabië. In de weekenden komen veel Saoedi’s naar Bahrein voor het uitgaansleven. Het drinken van alcoholische dranken is, anders dan in hun thuisland, in Bahrein wel toegestaan.

Illegaal
We komen aan bij een eenvoudig huis in een woonwijk van de hoofdstad Manama. Het vrolijke gekleurde bordje bij de ingang: “The home is where I belong” verraadt een echt thuis voor de familie die hier woont. Het is het huis van een van de vrouwen van het prison ministry team. In de gezellige woonkamer is het hele team present. De vrouwen zijn net terug uit de gevangenis en hebben, voor de kinderen uit school komen, nog een klein uurtje om ons te vertellen over hun ervaringen met de bijbelstudie van afgelopen morgen. Iedere donderdag is de gang naar de vrouwengevangenis vaste prik voor hen. In de ontmoetingsruimte daar doen ze bijbelstudie met een groep gedetineerde vrouwen. Iedereen die wil mag aansluiten. Vanmorgen deden 14 vrouwen mee. De redenen waarvoor deze vrouwen vastzitten, verschillen enorm. Womba, een van de teamleden, vertelt: “Meestal gaat het om relatief kleine vergrijpen: vrouwen die hier illegaal verblijven (in Bahrein mag je zonder werkvergunning niet in het land verblijven), iets gestolen hebben, maar ook dienstmeisjes die gevlucht zijn van hun werkgever. Ook kennen we een vrouw die vast zat voor moord. Daarnaast zijn er ook de schrijnende gevallen van vrouwen die onschuldig gevangen zitten.”

Van duister naar licht
Elke week wordt een nieuw bijbelverhaal behandeld. De vrouwen gaan uiteen in verschillende taalgroepen, zoals Thais, Chinees, Russisch, Engels of een van de Indiase dialecten. Vanochtend waren er 2: Engels en Telugu, een Indiaas dialect. “We vertellen het verhaal uit de Bijbel aan de hand van de storytellingsmethode,” vertelt Womba, “de kracht van deze methode is voelbaar. De Bijbel wordt op een eenvoudige manier uitgelegd. We zien de vrouwen groeien in hun geloof. Mensen veranderen van nacht naar dag. In die volgorde dus, van duister naar licht. Bijkomend voordeel is dat de vrouwen de taal, vooral Engels, steeds beter gaan verstaan.” Een ander vult aan: “We delen ook van alles met elkaar, soms willen vrouwen even hun verhaal aan ons kwijt.” Ook aan praktische dingen wordt gedacht: het team neemt soms ook leesbrillen mee naar de gevangenis, zodat de vrouwen zelf aan de slag kunnen met bijbellezen.

Op Gods tijd
We horen wonderlijke verhalen over hoe mensen Jezus leerden kennen en Hem nu volgen. “Een vrouw kreeg een droom in de gevangenis van iemand die haar een stuk brood gaf. De naam van de man was Jesuah. Drie dagen later werd ze vrijgelaten en kwam tot geloof in Jezus,” vertelt een van de vrouwen van het team. En ook de Ethiopische vrouw, die een gevangenisstraf uitzat van 22 jaar voor moord. Ze had een mede-huishoudster gedood uit jaloezie, omdat zij meer aandacht kreeg van de heer des huizes. “Ze was erg depressief toen we haar ontmoetten,” aldus Womba, “maar in de gevangenis kwam ze tot geloof. Ze kwam iedere donderdag naar de bijbelstudie. Ons team heeft altijd gebeden voor haar, of ze vrij mocht komen of misschien gratie zou krijgen.” Zelf zei de vrouw: “God zal mij op zijn tijd vrijlaten.” Womba: “Je zag haar geloof groeien.” Inmiddels is de vrouw op vrije voeten.

Grote schatten
Womba en de vrouwen zijn dankbaar dat ze dit werk mogen doen. “We leren zelf ook veel van hen. Ze halen zulke grote schatten uit de bijbelverhalen.” We vragen waarom ze aan dit werk begonnen. Die opdracht halen de vrouwen uit de Bijbel. “Lukas 4 vertelt over Jezus die preekt in de synagoge in zijn woonplaats Nazareth. Hij vertelt de mensen dat Hij ook is gekomen om gevangenen vrijheid te geven,” vertelt Womba, “wij zien dat als een rechtstreekse opdracht van Jezus aan ons. Geef de gevangenen vrijheid, niet door ze letterlijk vrij te laten, maar vrijheid in het geloof in Christus.”

Vertel het verhaal
Het prison ministry team werkt samen met het Bijbelgenootschap in Bahrein. “Van hen krijgen we Bijbels in alle talen die ze hebben,” vertelt Womba, “het is zo belangrijk dat vrouwen ook in de gevangenis het woord van God in hun eigen taal ter beschikking hebben.” Ook de storytellingsmaterialen van het Bijbelgenootschap worden gebruikt. Womba is erg enthousiast over deze eenvoudige manier om bijbelverhalen door te vertellen: “De vrouwen in de gevangenis herkennen zich in de verhalen. We zien mensen van nacht naar dag veranderen.”

De kracht van de Bijbel in de Golfstaten
Van 8 t/m 18 februari reisden Kerk in Actie collega´s Wilma Wolswinkel en Tineke van der Stok door verschillende landen in de Golfregio, waaronder Bahrein. Lees hieronder hun ervaringen:

Met het project ‘de kracht van bijbelverhalen’ steunt Kerk in Actie het werk van het Bijbelgenootschap in de Golf, o.a. de storytellingmethode. Dit project staat centraal in de 40dagentijdcampagne van Kerk in Actie. Op zondag 1 maart wordt er in veel kerken gecollecteerd voor dit project. Doet u ook mee?

 

Over dit project

Miljoen arbeidsmigranten in de Golfstaten maken lange werkdagen om geld te verdienen voor hun familie ver weg. Veel van deze arbeidsmigranten zijn christen en willen graag meer weten over de Bijbel, maar kunnen zelf niet lezen. Kerk in Actie ondersteunt het Bijbelgenootschap in de Golfstaten die voorgangers traint in storytelling, een mondelinge vertelmethode. Eeuwenoude verhalen krijgen zo betekenis in het leven van arbeidsmigranten.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van De kracht van bijbelverhalen