Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Hoe de kerk het leven van karitéboerinnen verbetert

Akantoile, Latifa en Ama Nuhu zijn blij met de steun van de Presbyteriaanse kerk in Ghana. De boerinnen rapen kariténoten van de sheaboom. De kerk begeleidt hen, zodat ze leren samenwerken en hun leven verbetert. De vrouwen verkopen hun oogst nu eerst aan de gezamenlijke opslag van de coöperatie, die de noten pas door verkoopt als de prijs hoog is. Ze doen mee in spaargroepen, waar ze iedere week aan bijdragen en om beurten van mogen lenen. Het lijkt iets kleins, maar voor deze vrouwen, die altijd hard moeten werken om de eindjes aan elkaar te knopen, is het van grote betekenis.

Latifa heeft nu geld voor het onderwijs van haar kinderen

Latifa is raapt kariténoten in het noorden van Ghana. Afgelopen seizoen heeft ze 5 zakken noten opgehaald, totaal 425 kilo. Ze heeft ze voor 500 Ghanese cedi’s (= 88 euro) verkocht aan de coöperatie in Samimi. Latifa heeft haar geld eerst uitgezet via de spaargroep in haar dorp. Toen het haar beurt was om een lening te ontvangen, heeft ze het besteed aan maïs. Ze koopt gemiddeld per week 6 zakken maïs van ieder 10 kilo om door te verkopen. Per zak maakt ze 30 cedi’s winst (= 5,30 euro). Dat geld gebruikt ze voor het onderwijs van haar kinderen en om opnieuw te investeren in de spaargroep.

Ankatoile kon een ezel kopen

Ama kocht geiten en kan haar zorgverzekering nu betalen

Dankzij uw steun aan Kerk in Actie kan de Presbyteriaanse Kerk in Ghana 48 vrouwengroepen in Ghana ondersteunen bij het rapen, verkopen en verwerken van kariténoten. Hartelijk dank!

Over dit project

In Noord-Ghana is het te droog om het hele jaar van de eigen oogst te leven. Gelukkig gedijen sheabomen goed in dit gebied. Deze bomen voorkomen erosie en leveren sheanoten. Die zijn een bron van inkomsten voor Ghanese vrouwen. Sinds de landbouworganisatie van de Ghanese kerk vrouwen traint en begeleidt, zijn sheanoten een stuk winstgevender geworden.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Een beter inkomen voor sheaboerinnen