Hulp in Oekraïne via internationaal kerkelijk netwerk

Ruim 11 miljoen Oekraïners zijn op de vlucht: meer dan 7 miljoen binnen Oekraïne en ruim 4 miljoen naar het buitenland. Kerk in Actie kan hen met steun vanuit Nederland hulp bieden via een groot interkerkelijk netwerk. Via Hungarian Interchurch Aid bieden we nu hulp aan vluchtelingen in Oekraïne en Hongarije. Samen zijn we de kerk in actie. Bedankt voor je steun.

Gezin vlucht van Oost- naar West-Oekraïne
Vader Kirill en moeder Ljubov ontvluchten samen met  hun dochters Alica en Masha en hun nicht Daria de bombardementen in Kharkiv in Oost-Oekraïne. Na een lange tocht belanden ze in Berehove, net over de grens met Hongarije. Daar zijn ze nu onderdak bij een van de vele opvangcentra van Kerk in Actie partner Hungarian Interchurch Aid. Maar met hun hart zijn ze nog altijd in Kharkiv, vol zorgen over al diegenen die ze achter moesten laten. Luister naar hun verhaal in deze film van onze partner FinChurch Aid:

Daria, gevlucht uit Kharkiv

Moeilijke keuzes: gaan of blijven

Het gezin was 24 uur onderweg met bus en trein. Hun grootste zorg is nu alle mensen die ze moesten achterlaten. Kirill vertelt: “We blijven online in contact met hen. We zien hoe ze zich verschuilen voor bombardementen, onder andere in metrostations. We zien al die hoge gebouwen in brand staan, met bominslagen.” Nicht Daria voegt toe: “Het voelt alsof ik mijn vrienden in de steek heb gelaten. Het is beangstigend om te zien dat onze stad niet meer bestaat.” Kirill zegt: “Hier hebben we alles wat we nodig hebben om te overleven, maar het  voelt alsof we dit niet verdienen. Ik maak niet mee wat zij nu meemaken. Maar ik probeer hen te adviseren hoe ze alsnog kunnen vluchten. We willen niet naar het buitenland, want dan zou ik mijn gezin alleen moeten laten gaan.” Kirill is nu op zoek naar betaald werk, terwijl de andere gezinsleden vrijwilligerswerk doen.

Hulp in Hongarije

Ruim 400.000 vluchtelingen zijn de grens met Hongarije overgekomen. Ze verblijven in slaapzalen, in evacuatiecentra, in hotels, sporthallen en bij mensen thuis op diverse plekken. Hongarian Interchurch Aid biedt nu met hulp vanuit het interkerkelijk netwerk de volgende hulp:

• 3.131 vluchtelingen kregen in 2 weken humanitaire hulp en informatie in een sporthal in Boedapest.
  • 1.016 vluchtelingen kregen onderdak in groepsaccomodaties en particuliere opvang in en om Boedapest, waarvan tweederde vrouwen.
  • vluchtelingenkinderen worden via een instap-systeem klaargestoomd voor het Hongaarse onderwijssysteem.
  • in samenwerking met (vrijwilligers van) de Lutherse kerk bieden we hulp vluchtelingen in twaalf opvangplekken

Hulp in Oekraïne

Hungarian Interchurch Aid is al meer dan 20 jaar actief in Oekraïne. Zij hebben tot nu toe hulp geboden aan 41.428 mensen via hun grote netwerk aan lokale partners in Oekraïne. De organisatie heeft 522.000 kilo voedsel en medicijnen en spullen ingekocht en naar  Zakarpattia, Lviv, Ternopil, Chernivtsi, Ivano-Frankivsk getransporteerd.

• 12.675 mensen in 117 opvangcentra in Zakarpattia kregen in maart 28.000 kilo voedsel, 11.500 kilo hygiëne producten, 1.700 ton kinderspullen.
  • 18 opvangplekken kregen koelkasten, boilers, kachels, wasmachines, WiFi–routers
  • 2.677 vluchtelingen in 8 opvangcentra kregen voedsel en diverse hulpgoederen en kleine leningen
  • Hulpverleners bieden psychosociale en juridische hulp met speciale aandacht voor vrouwen, die te maken krijgen met geweld.
  • Alle hulp wordt afgestemd met de Oekraïense overheid.

Bedankt voor je steun via Kerk in Actie en Giro555.

Lees een eerder verhaal over de hulp aan de Hongaarse grens.
Lees het verhaal over Irina die met haar kinderen van oost naar west vluchtte.

De oorlog in Oekraïne betekent onbeschrijflijk leed voor de mensen daar. Ons hart gaat naar hen uit! Kerk in Actie werkt samen met kerken en christelijke organisaties die de meest kwetsbare mensen in Oekraïne helpen. Help mee!
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project