Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Hygiëne, drinkwater, onderdak, zaden voor Haïti

Op 14 augustus 2021 werd het zuiden van Haïti getroffen door een zware aardbeving, die naast 2.500 doden en 12.700 gewonden ook 53.000 huizen vernietigde en 77.000 huizen en 260 scholen beschadigde. Kerk in Actie ontving van kerken en donateurs gulle giften, ondanks het feit dat Haïti weinig in de publiciteit was, omdat alle ogen op Afghanistan gericht waren. Welke hulp konden we tot nu toe bieden in Haïti?

Hygiëne en tijdelijk onderdak

In de provincie Grand ‘Anse zijn 1005 hygiëne-pakketten en 1005 tent-pakketten uitgereikt, waarmee mensen zelf tijdelijke een schuilplaats kan bouwen. Ook in de provincie Sud zijn 505 tent-pakketten uitgedeeld. De huizen die mede met uw hulp aan Kerk in Actie bij de vorige aardbeving gebouwd zijn, zijn geïnspecteerd en blijken nog overeind te staan. Dat bevestigt dat goed terugbouwen rampen in de toekomst kan voorkomen. Nu is er opnieuw overleg met de overheid hoe en waar huizen en scholen herbouwd kunnen worden. Dat vereist meestal een langere periode, omdat de overheid daar allerlei regels voor stelt en grip wil blijven houden op de hele situatie.  

Schoon drinkwater, cash geld en zaden

Waterpunten zijn gerepareerd. Ook zijn er tijdelijke waterreservoirs geïnstalleerd. Alles om te voorkomen dat mensen ziek worden omdat ze vervuild water moeten drinken. Een deel van de getroffen mensen heeft contant geld ontvangen, zodat ze zelf kunnen kopen wat ze nodig hebben. Een ander deel heeft zaden gekregen om te zaaien, zodat ze hun eigen voedsel weer kunnen verbouwen. 

Voorlichting en veiligheid

Er zijn 23 bijeenkomsten gehouden om mensen voor te lichten over hygiëne in deze lastige situatie, waarbij mensen hun traumatische ervaringen konden delen en waarbij ook risico’s voor geweld tegen vrouwen besproken werd. De veiligheidssituatie stelt hulpverleners voor uitdagingen. Het land is politiek instabiel na de moord op de president die net voor de aardbeving had plaatsgevonden. Er zijn bendes actief. Maar ook zijn de wegen nog vaak beschadigd en daardoor onveilig.

Bedankt voor uw steun

De hulp zal nog lange tijd doorgaan. We houden nauwlettend in de gaten dat uw bijdrage in goede handen terecht komt en ten goede komt aan de getroffenen en de wederopbouw van dit kwetsbare land. Bedankt voor uw steun. Samen zijn we de kerk in actie: in Nederland en in Haïti.

Kerk in Actie biedt deze noodhulp in samenwerking met ACT Alliance, het internationale netwerk van protestantse kerken.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project