Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

‘Ik hoop dat dromen uitkomen!’

In Oekraïne worden kinderen uit probleemgezinnen vaak opgevangen in staatsinternaten, waar de voorzieningen minimaal zijn en het personeel onverschillig. Kerk in Actie-partner School van onze Dromen besloot het over een andere boeg te gooien. Deze school, met internaat, biedt kwetsbare kinderen een veilige omgeving. “Maar”, vertelt directrice Liliya Svystovych, “corona maakt dat we onze dromen moesten aanpassen.”

De School van onze Dromen wil kinderen op een positieve manier helpen en kansen bieden. De leraren gaan er op een positieve manier met de kinderen om, de kinderen doen er naast kennis ook sociale vaardigheden op en ze worden goed voorbereid op een toekomst in de maatschappij. Alles is erop gericht om kwetsbare kinderen zo de nodige zorg, aandacht en liefde te geven. De school telt 415 leerlingen, 60 van hen verblijven in het internaat van de school. 

Ook in Oekraïne onderwijs op afstand

Door corona moesten school en internaat echter een half jaar dicht. “Toen de lockdown begon, hadden onze kinderen net voorjaarsvakantie. We hebben ze na de vakantie een half jaar lang niet meer gezien”, vertelt Svystovych. “Onderwijs op afstand was echt een grote uitdaging voor ons: niet alle leerlingen hebben de technische mogelijkheden om dat te volgen. We brachten studieboeken rond of stuurden huiswerk toe per post of telefoon. Uiteindelijk zijn we erin geslaagd het onderwijs doorgang te laten vinden. Onze docenten gaven online lessen, maakten videomateriaal en boden individueel advies. Onze schoolpsycholoog hield de situatie nauwlettend in de gaten en gaf online ondersteuning aan leerkrachten, leerlingen en ouders. Natuurlijk was een zware tijd voor de leerlingen, omdat ze elkaar niet zagen. Bij veel kinderen is de thuissituatie moeilijk of onveilig. Samen met vrijwilligers, maatschappelijke organisaties en met jeugdzorg boden we deze kinderen en gezinnen extra steun. En gelukkig zijn we sinds september weer open, uiteraard met passende maatregelen.”

Ruzies

Artem (13) is een van de leerlingen van de School van onze Dromen die door de quarantaine thuis kwam te zitten.

Verhaal gaat verder onder foto

Omdat zijn moeder vanwege drankproblemen niet voor hem en zijn twee broertjes kan zorgen, wonen zij bij hun stiefopa. Maar ook hun opa is aan de drank, en maakt bovendien veel ruzie met hun moeder. “Ik ben blij als ik op school ben en die ruzies niet meemaak,” vertelt Artem. “Ik heb veel vrienden op school en de docenten zijn erg aardig. Zij helpen mij ook de relatie met moeder te verbeteren. Tijdens de lockdown ondersteunde de school ons met levensmiddelen, daar zijn we heel dankbaar voor. Mijn droom is om heel snel volwassen te worden en aan de slag te gaan als automonteur. Dan verdien ik mijn eigen geld en kan ik een huis kopen voor mijn hele gezin. Ik hoop dat dromen uitkomen!”

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project