Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Inheemse jongeren Guatemala willen kansen in eigen land

Ieder jaar emigreren duizenden jongeren uit Guatemala naar buurland Mexico of nog verder naar de Verenigde Staten. Ook Lucia dacht daaraan toen ze merkte dat ze na haar middelbaar onderwijs geen werk kon vinden. Een opleiding aan het Vredescentrum bracht daar verandering in. Nu wil ze bijdragen aan de opbouw van haar eigen land en aan meer kansen voor inheemse jongeren, zoals zijzelf.

Lucia is een 20-jarige Maya-Ixil vrouw uit een afgelegen dorp in de gemeente Nebaj in de provincie Quiché. Lucia’s vader is boer. Hij verbouwt bonen voor zijn gezin. Een deel van de oogst wordt verkocht. Ieder jaar mest het hele gezin een koe vet. Als ze een kalf heeft groot gebracht wordt de koe verkocht, zodat het gezin noodzakelijke levensmiddelen kan kopen. En met het kalfje begint alles weer opnieuw. 

Tijdens de burgeroorlog van 1960 tot 1996 had het gebied waar Lucia woont zwaar te lijden onder militair geweld: soldaten pasten de tactiek van de ‘verschroeide aarde’ toe. Hele gebieden werden platgebrand. In deze moeilijke omstandigheden ging Lucia naar school en behaalde ze haar diploma voor het middelbaar onderwijs. Toch lukte het haar niet om daarna betaald werk te vinden.

In Lucia’s regio zijn veel inheemse jongeren radeloos door de uitzichtloosheid van hun bestaan. Als ouders emigreren leidt dat tot veel eenzaamheid onder jongeren. Inheemse jongeren worden regelmatig gepest op school. Ze kunnen vaak moeilijk werk vinden na hun middelbare school. Sommigen proberen zelf te emigreren, anderen raken aan de drugs of plegen zelfs zelfmoord. 

“Deze cursus heeft me weerhouden om te emigreren.”

Lucia (20)

Lucia kreeg de kans om een cursus over economische en sociale rechten te volgen bij het Vredescentrum. Ze vertelt: “Deze cursus heeft mij ervan weerhouden om naar de Verenigde Staten te emigreren. Ik besefte ineens wat mijn rechten zijn. Samen met vijf andere jongeren heb ik aangeklopt bij onze overheid. Daardoor kreeg ik de kans om een naaicursus te volgen, waarmee ik nu extra inkomsten kan verdienen.

Lucia wil andere jongeren stimuleren om ook de kansen te grijpen, die ze zelf nu gehad heeft. Ze zegt: “Meedoen is belangrijk. Inheemse jongeren zijn nu vaak onzichtbaar. We moeten eerst onze rechten kennen, zodat we die kunnen we opeisen. Juist de inzet van inheemse jongeren is belangrijk om veranderingen voor elkaar te krijgen.” 

Geef jongeren zoals Lucia de kans om werk te vinden en van betekenis te zijn voor hun land.
www.kerkinactie.nl/jongerenguatemala

Over dit project

Guatemala werd 36 jaar lang geteisterd door een burgeroorlog. Nog steeds is er nog veel geweld en corruptie en grote sociale en economische ongelijkheid. Vooral jongeren die tot de inheemse Maya-bevolking horen, hebben nauwelijks toegang tot onderwijs en weinig kans op werk. Het Vredescentrum Barbara Ford biedt deze jongeren vakopleidingen zodat ze extra geld kunnen verdienen met varkens of bijen houden, koken, naaien, zeep of manden maken. Inheemse jongeren leren ook wat hun rechten zijn en hoe ze voor hun belangen kunnen opkomen.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Een vakopleiding biedt jongeren toekomst