Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Inwoners Dnipro in Oekraïne leven in angst

En dan is het ineens oorlog. Ook in de stad Dnipro in het oostelijke deel van Oekraïne zijn inwoners er door overvallen. Er zijn bijna geen mensen op straat. Overdag gaat iedereen er alleen uit voor het hoogst noodzakelijke: eten en medicijnen. De winkels met deze producten zijn beperkt open. Zo uitgestorven als het overdag is, zo druk is het 's avonds en 's nachts: dan staat er file. Een inwoner doet verslag van hun situatie.

Die afschuwelijk angstige eerste dag

"De eerste dag zijn we gebombardeerd, net als veel andere steden in Oekraïne. Mijn ramen schudden heen en weer door de explosies. We waren erg bang. Die ochtend vroeg op 24 februari belde ik al mijn familieleden in heel Oekraïne. We huilden en we adviseerden elkaar om naar schuilkelders te gaan. We wisten niet wat er zou gaan gebeuren en voelden ons allemaal doelwit. Een afschuwelijke morgen!

Bijna geen schuilkelders in Dnipro

Op dit moment zijn Kiev en Kharkiv de hotspots: in het zuiden en oosten. We volgen het nieuws op de voet en verkeren in enorme stress. Recent horen we regelmatig de sirenes afgaan. Alle inwoners van Dnipro moeten zich dan maar ergens verstoppen, want we hebben bijna geen schuilkelders hier. Dat is nogal zenuwslopend, vooral nadat we de beelden hebben gezien van Kiev,  Kharkiv en andere plaatsen, die aangevallen zijn. 

We kunnen er nauwelijks van slapen

Onze politie pakt iedere dag wel groepen mensen op. Die schieten soms op onze politie. Er vallen doden. Het is gevaarlijk op straat. Een paar dagen geleden werd een man met een enorm pistool recht onder mijn raam opgepakt door de 'special forces'. Op klaarlichte dag om 3 uur 's middags! Ik zag het allemaal gebeuren vanuit mijn raam. Zoals je zult begrijpen, kunnen we er nauwelijks van slapen.

We geven wat we hebben aan mensen in nood

We bidden elke dag voor ons leger en voor ieder die ons beschermt. Onze ziekenhuizen liggen vol met gewonden, die naar Dnipro gebracht zijn vanuit heel Oekraïne. Veel inwoners doneren bloed voor hen. We hebben ook veel ontheemden van elders uit ons land. We proberen hulp voor hen te regelen. Maar er is gebrek aan alles. De winkels zijn half-leeg. Apotheken ook. Mensen kunnen de meest basale en urgente dingen niet vinden. Er is een groot gebrek aan medicijnen voor de gewonden. Veel mensen proberen te geven wat ze hebben aan mensen in nood.

Dank voor jullie steun

Enorm bedankt aan iedereen die ons helpt in deze zeer moeilijke tijd. Ik heb er geen woorden voor om uit te drukken hoe dankbaar ik daar voor ben!"

Een inwoner uit Dnipro

Geef voor noodhulp aan Oekraïne

Lees ook:

Over dit project

De oorlog in Oekraïne betekent onbeschrijflijk leed voor de mensen daar. Ons hart gaat naar hen uit! Kerk in Actie werkt samen met kerken en christelijke organisaties die de meest kwetsbare mensen in Oekraïne helpen. Help mee!
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Noodhulp Oekraine