Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Kerken in Syrië nemen maatregelen in strijd tegen het coronavirus

In Syrië is afgelopen weekend de eerste besmetting met het coronavirus geconstateerd. In het hele land worden nu voorzorgsmaatregelen genomen om het virus in te dammen. Op een grote uitbraak is het land niet voorbereid. Er is maar 1 ziekenhuis voor coronapatiënten met slechts 4 beademingsapparaten. In heel Syrië is nu een avondklok ingesteld.

Ook bij de Grieks-Orthodoxe kerk en het kantoor van GOPA-DERD zijn maatregelen genomen. Sara Savva werkt al jaren als hulpcoördinator voor GOPA-DERD, de hulporganisatie van de Greeks-Orthodoxe kerk. Ze vertelt: “We hebben op ons kantoor alle richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie en het Ministerie van Volksgezondheid opgevolgd en de gevolgen daarvan besproken in een teamoverleg afgelopen week.” Alle medewerkers van GOPA werken nu 50% vanuit huis en 50% op een van de kantoren, met uitzondering van de servicecentra. Zij kunnen nu geen hulpvragers meer ontvangen, maar nog wel administratief werk doen. “We doen wat we kunnen op dit moment,” aldus Sara.

De Grieks-Orthodoxe Kerk in Syrië heeft ook maatregelen genomen. De kerk deelt de zorgen over het coronavirus: “Een gevaar voor het menselijk leven,” staat in de verklaring van de kerk. De maatregelen die de overheid heeft genomen, zijn nu ook in de kerken van kracht. Aan alle kerken zijn de volgende richtlijnen meegegeven:

  • Houd u aan alle maatregelen die de overheid heeft genomen;
  • Stop alle publieke en privé-bijeenkomsten;
  • Stop alle sociale activiteiten, vieringen, tentoonstellingen en wedstrijden;
  • Probeer alle dagelijkse vieringen en kerkdiensten online uit te zenden op de website van de kerk;
  • Om gelovigen niet te onthouden van deelname aan het avondmaal, vragen we iedere kerk dit individueel af te handelen bij iedereen die dat wil. Priesters kunnen dat ook doen bij zieke en oude mensen thuis;
  • Begrafenissen mogen alleen door naaste familieleden worden bijgewoond en er worden geen condoleancebijeenkomsten gehouden;
  • Deze maatregelen zijn nu van kracht tot 20 april a.s. Hierin moeten alle gemeenten de richtlijnen van de lokale overheden van hun regio volgen;
  • Alle gelovigen wordt gevraagd hun dagelijkse gebeden nu thuis uit te spreken, samen met hun families. Laten we met elkaar de hoop van God delen in een tijd die ons bepaalt bij onze menselijke grenzen.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project