Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

James wil kinderslavernij in Ghanese visserij uitbannen

James Kofi Annan werkte tussen zijn 6e en zijn 13e jaar op het stuwmeer Lake Volta. Inmiddels zet hij zich met man en macht in om kinderen die gedwongen in de visserij werken te redden en deze vorm van kinderslavernij volledig uit te bannen in Ghana. Wat is zijn achtergrond, zijn motivatie en aanpak om dit ambitieuze doel te bereiken?

Ik ontsnapte aan de cirkel van misbruik

“Ruim dertig jaar geleden was ik zelf het slachtoffer van kinderslavernij. Ik werkte vanaf mijn zesde jaar iedere dag meer dan zestien uur op het Volta Meer en besefte toen niet, dat dit niet normaal was. Het was logisch geweest als ik zelf op een dag met mijn eigen visbedrijf andere kinderen zou uitbuiten. Maar toen ik 13 was, wist ik te ontsnappen door mee te liften met een auto, die naar mijn dorp reed. Ik was nog nooit naar school geweest, maar besefte wel dat onderwijs de enige manier was om vooruit te komen. Ik werkte keihard om mijn achterstand in te halen en kon daardoor zelfs naar de universiteit. Ik werd manager bij een bank. Zo wist ik aan de cirkel van slavernij en misbruik te ontsnappen.

Passie voor kinderen die hetzelfde hebben meegemaakt

Op een gegeven moment dacht ik terug aan mijn jeugd en voelde ik een drijfveer om kinderen te redden, die nu hetzelfde meemaken als ik destijds. Ik realiseerde me dat niemand dat beter zou kunnen doen dan ikzelf. Uit pure passie begon ik kinderen die in de visserij werkten te steunen met zestig procent van mijn eigen salaris. Wat ik zelf tekort kwam was niets vergeleken bij de last die op mijn schouders rustte om deze kinderen te beschermen en in veiligheid te brengen.

Samenwerken met veel partijen

In 2003 ben ik eigenlijk echt begonnen, hoewel nog niet officieel. Ik zocht contact met eerst betrokkenen: moeders, kinderen en school. En ik vroeg de Ghanese overheid om in actie te komen. In 2005 groeide het hard dat ik het niet meer alleen aankon. Ik besloot een officiële organisatie op te richten, Challenging Heights, zodat anderen mijn werk ook zouden kunnen steunen.

Oorzaak wegnemen

Ik ben er trots op dat we inmiddels al meer dan 1500 kinderen uit verschillende dorpen gered hebben. En dat we meer dan honderd vrouwen en andere kwetsbare kinderen in verzet hebben gebracht tegen deze slavernij in hun gemeenschappen. Het kost jaren om een sterke gemeenschap op te bouwen en op nationaal en internationaal niveau aandacht te vragen om kinderhandel in Ghana te beëindigen. Maar wij zijn absoluut van plan om kinderarbeid op het Volta Meer uit te bannen door ieder jaar meer kinderen te redden. En door daarnaast te zorgen dat de verzorgers van deze kinderen een bron van inkomsten krijgen, nu al 4900 volwassenen. We moeten namelijk de oorzaak van deze kinderhandel wegnemen, namelijk armoede, onwetendheid en gebroken gezinnen. En de overheid moet meer druk gaan uitoefenen, zodat de gedachten en gewoonten rond kinderhandel gaan veranderen. Het is ambitieus, maar wij geloven dat het mogelijk is dit uit te roeien.

Reis van liefde

Als ik nu terugkijk ben ik trots op wat we al bereikt hebben. De afgelopen jaren waren vol uitdagingen, frustraties en zelfs doodsbedreigingen. Maar het is ook een mooie reis van liefde geweest, die effect heeft en waar ik blij van wordt. Er is niets wat me zoveel voldoening geeft in mijn leven als het opzetten van Challenging Heights. Dat komt omdat ik daar liefde vind en omdat ik kinderen zie die eerst pijnlijk beschadigd leken, die nu weer tot leven komen en weer van betekenis zijn. Die glans hoop ik vast te houden.”

(Interview uit 2017 met Challenging Heights-oprichter James Kofi Annan)

Over dit project

In Ghana werken naar schatting 20.000 kinderen en jongeren onder dwang in de visserij. De organisatie Challenging Heights zet zich in om deze kinderen te bevrijden, op te vangen en te herenigen met familie. Door voorlichting wil men nieuwe uitbuiting voorkomen.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Stop kinderarbeid in de visserij