Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Koksopleiding biedt inheemse jongeren kansen in toerisme

Het valt voor inheemse jongeren als Ángel Manuel in Colombia niet altijd mee om een goed inkomen te verdienen. Hij combineert visvangst en veeteelt met toerisme. Een koksopleiding biedt hem meer kansen.

Ángel Manuel behoort tot de inheemse Wayúu-gemeenschap. De jonge vader (24) woont met zijn vrouw en zoontje van 5 in de Puerto Chentico gemeenschap van Colombia. Hij vist iedere dag en zorgt voor wat kleinvee, waarmee hij zijn gezin van voedsel kan voorzien. Daarnaast werkt hij in de toeristensector. De coronaperiode was een lastige tijd, omdat de toeristen niet konden komen. 

Toeristen kennis laten maken met zijn cultuur

Dichtbij zijn dorp ligt het Flamencos Rosados ​​Flora and Fauna Sanctuary, een idyllisch paradijs vol flamingo’s, populair onder vogelaars en ecotoeristen. Dit gebied is de leefomgeving van zowel de inheemse Wayúu als Afro-Colombianen. Angel Manuel leidt toeristen rond in zijn dorp, zodat ze kunnen kennismaken met het leven van de Wayúu. “Ik vertel hen over onze cultuur en we voeren een inheemse dans voor hen op” vertelt  Ángel. Zijn gemeenschap is wel wat bezorgd of groeiend toerisme niet voor problemen zal zorgen: “Ons dorp is ons thuis, waar onze kinderen vrij rondlopen. We willen dat het rustig en veilig blijft, vooral ook voor de kinderen. Maar er kunnen ook toeristen komen met verkeerde bedoelingen.” 

Koksopleiding maakt inheemse gemeenschap sterker

In dit gebied in het noordoosten van Colombia worden ook specifieke vissen en garnalen gevangen. Toen Ángel een koksopleiding kon volgen, greep hij die kans met beide handen aan. De opleiding kon met steun van Kerk in Actie gegeven worden aan de Wayúu-gemeenschap in Puerto Chentico en aan nog twee andere gemeenschappen. Trots vertelt Ángel Manuel: “We leerden veel over de Colombiaanse keuken, passend bij onze eigen Wayúu-eetcultuur. We leerden nieuwe gerechten koken en klanten bedienen. Zo kunnen we ons ontwikkelen en hebben we meer mogelijkheden om geld te verdienen in onze eigen omgeving. Dit maakt onze gemeenschap economisch sterker.” 

Bedankt voor uw steun aan inheemse gemeenschappen als de Wayúu.

Over dit project

In Colombia komt nog veel seksueel misbruik voor, omdat mannen meer macht hebben dan vrouwen en veel Colombianen die rolverdeling normaal vinden. Kwetsbare jongeren, inheemsen, Afro-Colombianen en vluchtelingen uit Venezuela lopen extra risico. De organisatie Renacer beschermt en begeleidt kinderen en jongeren die het slachtoffer zijn van seksuele misbruik of dat dreigen te worden.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Seksueel misbruik van jongeren stoppen