Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Lidia is in Guatemala opgeleid tot imker

Lidia is een 23-jarige inheemse Quiché-vrouw van het Mayavolk. Ze woont samen met haar ouders en broer in het district Sibaco in Santa Cruz del Quiché. Lidia helpt haar moeder met het huishouden en haar vader met de moestuin. Het gezin verbouwt uien, bloemkool, koriander en radijs. Maar sinds Lidia een opleiding tot imker kon volgen bij het Vredescentrum heeft het gezin extra inkomsten, die erg welkom zijn.

Hoe zag Lidia’s opleiding eruit? Eerst leerde ze algemene vaardigheden, zoals discipline, communiceren en samenwerken in een team. Daarna kreeg ze vier maanden praktijkles: hoe moet je bijen houden? Tot slot zochten de trainers samen met Lidia en haar broer Lorenzo een goede plek om te beginnen als imker. Ze kreeg een renteloze lening om een startpakket aan te schaffen. Lidia installeerde haar bijenkasten redelijk dicht bij hun huis.

Ze begonnen met tien bijenkasten, maar hebben dit inmiddels uitgebreid naar vijftien kasten. Lidia en Lorenzo hebben inmiddels drie keer honing kunnen oogsten, in totaal 296 pond honing. Lidia is er met recht trots op dat zij een van de weinige vrouwen is die voor bijen houden gekozen heeft. Haar familie ondersteunde haar in die keuze. Lidia en Lorenzo worden af en toe nog begeleid door het Vredescentrum en kunnen daar natuurlijk altijd met hun vragen terecht. 

Help meer jongeren zoals Lidia aan een opleiding.
www.kerkinactie.nl/jongerenguatemala

Over dit project

Guatemala werd 36 jaar lang geteisterd door een burgeroorlog. Nog steeds is er nog veel geweld en corruptie en grote sociale en economische ongelijkheid. Vooral jongeren die tot de inheemse Maya-bevolking horen, hebben nauwelijks toegang tot onderwijs en weinig kans op werk. Het Vredescentrum Barbara Ford biedt deze jongeren vakopleidingen zodat ze extra geld kunnen verdienen met varkens of bijen houden, koken, naaien, zeep of manden maken. Inheemse jongeren leren ook wat hun rechten zijn en hoe ze voor hun belangen kunnen opkomen.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Een vakopleiding biedt jongeren toekomst