Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Liever uit de vuilnisbak eten, dan kinderen laten verhongeren

Juan Pablo uit Colombia voelt zich met zijn 10 jaar al heel verantwoordelijk voor zijn moeder, die vaak ziek is. Hij helpt buiten schooltijd mee met extra inkomsten. Voor kinderen zoals Juan Pablo is het belangrijk dat ze kind kunnen zijn, zelf ook gehoord worden en op een positieve manier kunnen bijdragen aan hun gezin. Steun via Kerk in Actie kinderen zoals Juan Pablo.

Gevlucht voor geweld

Juan Pablo woont met zijn ouders en twee broers in Bogotá. Zijn moeder kwam samen met haar man en oudste zoon uit Tolima, 3 uur rijden bij de hoofdstad vandaan: “We zijn gevlucht voor het geweld. Mijn man had een timmerwerkplaats en allerlei bendeleden begonnen hem te bedreigen”. Juan Pablo’s vader werkt twee of drie dagen per week in ploegendienst. Zijn moeder Miryam heeft diabetes en hoge bloeddruk. Nadat ze een paar keer in het ziekenhuis is opgenomen, zit ze zonder werk. Ze vertelt: “Soms ga ik naar de markt om eten uit de vuilnisbakken te halen. Dat doe ik liever dan dat mijn kinderen verhongeren.”

Juan Pablo helpt zijn zieke moeder

Juan Pablo vertelt: “Omdat we geen geld hadden voor medicijnen en eten, ben ik haar gaan helpen. Ik ga om zes uur ‘s ochtends voor schooltijd naar buiten. Dan zoek ik naar flessen, bierblikjes en karton om te verkopen.” Miryams ogen lichten op als ze over haar zoon praat: “Hij zorgt altijd voor mij. Hij test mijn bloedsuiker. Hij geeft me mijn medicijnen. Hij helpt me met het huishouden. Ik hoop dat mijn kinderen het beter zullen krijgen dan ik. Zij geven me kracht om elke dag op te staan. Ik vraag God om mij kracht te geven om mijn kinderen vooruit te helpen. 

De hulp van FPT is een zegen

Twee jaar geleden is Juan Pablo bij het centrum FPT gekomen. “Ik was in het park aan het spelen. Een vriend nodigde me uit met hem mee te gaan. Het gebouw is groot en mooi en ze doen er leuke dingen voor ons. Ik help mee in de moestuin op het dakterras en verzorg de groenten. We koken daar ook samen. Ik leer nu heerlijk eten maken.” Zijn moeder vult aan: “Dat is een zegen. Hij neemt soms wat mee naar huis, genoeg voor ons allemaal. We kunnen er het hele weekend van eten”

Zelf goed leven en levens van anderen redden

Juan Pablo zit in de vierde klas van de basisschool. Hij houdt van hardlopen en voetballen in het park.Zijn moeder vertelt trots dat haar zoon een van de beste leerlingen van zijn klas is. Juan Pablo legt uit: “Ik hou erg van leren. Als ik groot ben, wil ik goed kunnen leven. Mijn droom is om dokter te worden, zodat ik levens kan redden.” 

Bedankt voor de steun

Met tranen in haar ogen zegt Miryam: “FPT heeft ons enorm geholpen. Ik dank de vrienden uit Nederland voor hun steun, waardoor FPT dit kan doen. God zegene hen. Ook Juan Pablo schiet vol en probeert zijn moeder te troosten.

Dank voor je steun, zodat kinderen als Juan Pablo en hun families er niet alleen voor staan.

Steun meer kinderen in Colombia

Over dit project

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. In Bogotá zet een stichting zich in voor kinderen en jongeren in een achterstandswijk vol criminaliteit. De medewerkers bieden hen een veilige plek en een toekomst. De kinderen leren samenwerken, conflicten oplossen, krijgen begeleiding om schooluitval te voorkomen en leren wat hun rechten zijn.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Kinderen in achterstandswijk weerbaar maken