Meer inkomsten karitéboerinnen door internationale handel

Door de coronapandemie in 2020 en 2021 daalde de vraag naar kariténoten. Toch zijn er in 2021 goede stappen gezet om vrouwen in Noord-Ghana verder te helpen professionaliseren. Zij verkopen hun noten nu aan het internationale bedrijf Fuji Oil Ghana en konden leningen afsluiten bij regionale banken.

Traingen en betere samenwerking

Vati (45), Amina (70), Yamila (36), Arhanatu (76), Sana (65), Fusina (65) en Rubama (30) wonen in het droge noorden van Ghana. Tijdens het regenseizoen zijn druk met hun eigen moestuinen, waar ze maïs, rijst, sojabonen en pinda’s verbouwen. Maar van mei tot uiterlijk augustus rapen ze kariténoten, die van de karitébomen vallen. Sommigen vrouwen maken er boter van. De vrouwen wisten vroeger niet goed hoe ze de noten goed moesten bewaren of hoe ze er goede kwaliteit boter van konden maken. Bovendien werkten ze niet samen. Trots vertellen ze: “Door de trainingen van de Presbyteriaanse kerk weten we beter hoe dat moet en komen er meer kopers. Daardoor verzamelen we nu meer noten en willen meer vrouwen meedoen.”

“Als we de noten en boter verkocht hebben, dan is iedere vrouw sterk.”

Amina, karitéboerin

Kinderen naar school en nieuwe kleding

De vrouwen uit deze arme regio in Ghana kunnen de extra inkomsten goed gebruiken. Ze vertellen: “Als we de kariténoten en -boter verkocht hebben, dan is iedere vrouw sterk. Dan hebben we geld. Dan kunnen onze kinderen weer naar school en kunnen we kleding kopen. We gebruikten de noten eerst als boter om mee te koken, maar tegenwoordig is het heel populair en wordt het wereldwijd gebruikt voor cosmetica en zeep.”

Gegarandeerde afname en voorfinanciering

Hoogtepunt in 2021 was de samenwerking met Fuji Oil Ghana, een internationaal bedrijf dat kariténoten opkoopt en bewerkt. De Ghanese boerinnen die samenwerken in 425 vrouwengroepen hebben nu een gegarandeerde afname èn krijgen een gegarandeerde prijs voor hun noten. En - niet onbelangrijk - ze krijgen een deel van de inkomsten vooraf uitbetaald. Dit geeft meer zekerheid en zorgt ervoor dat de vrouwen hun noten niet voor een veel te lage prijs verkopen aan tussenhandelaars.

Beter voorraadbeheer en samen sparen

Daarnaast werden 45 nieuwe groepen ondersteund: 1800 vrouwen volgden trainingen in magazijnmanagement en veiligheidsmaatregelen. Ze hebben bankrekeningen geopend, zodat ze samen kunnen sparen. Sommige vrouwen wisten niet eens dat er banken bestonden. Dit zijn belangrijke stappen om het leven van deze vrouwen en hun gezinnen verbeteren. Ondanks de late start van het regenseizoen zullen de Ghanese boerinnen 2021 waarschijnlijk goed gaan afsluiten, mede dankzij uw steun. Dank u wel.

www.kerkinactie.nl/boeringhana

Kariténoten en karitéboter worden ook wel sheanoten en sheaboter genoemd. In Nederland kunnen we inmiddels ook plantaardige halvarine kopen van deze West-Afrikaanse noten.

Noord-Ghana is droog. Het is moeilijk om in dit gebied van de landbouw rond te komen, terwijl dat wel de belangrijkste bron van inkomsten is. Veel mensen leven dan ook in armoede. Vrouwen proberen op allerlei manieren geld te verdienen, onder andere door kariténoten te verzamelen en te verwerken tot boter. De Presbyteriaanse Kerk in Ghana helpt vrouwen om dit zo efficiënt mogelijk te doen. Ook zorgen zij ervoor dat ze door goede samenwerking de beste prijs voor hun noten krijgen.

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Een beter inkomen voor karité-boerinnen