Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Oeganda: steun voor boeren in tijden van klimaatverandering

Klimaatverandering zorgt in het noorden van Oeganda voor steeds meer droogte én overstromingen. Het wordt steeds moeilijker om genoeg voedsel te verbouwen. Kerk in Actie steunt boeren en boerinnen in hun strijd om het bestaan. Via de Oegandese Anglicaanse kerk krijgen ze (landbouw)training en leren boeren hoe je beter bestand bent tegen het klimaat. 

Lastig boeren

In het noorden van Oeganda is het lastig boeren. Het klimaat is grillig: soms te droog, dan te nat. Moses en Agnes probeerden jarenlang de eindjes aan elkaar te knopen, maar kwamen steeds geld tekort. Het hout dat ze hakten voor houtskool maakte dat water in de bodem minder goed vastgehouden werd. De Oegandese Kerk brengt daar met hulp van Kerk in Actie verandering in aan. Win-win voor mens en milieu.

Ploeteren zonder rond te komen

Moses (55) en Agnes (32) wonen met hun tien kinderen in een dorp in Oeganda. Tot voor kort waren ze gewend om alleen cassave en sorghum te verbouwen op hun stuk land. Ze maakten houtskool en werkten als dagarbeiders op het veld van grotere boeren. Moses viste soms ook in een naburig meer. Agnes vlocht matten van het riet uit het meer. Zo knoopten ze de eindjes aan elkaar, maar kwamen steeds weer geld tekort.

Oegandese kerk traint boerengezinnen

De ontwikkelingsorganisatie van de Oegandese Kerk traint boeren en boerinnen om meer opbrengst uit hun landbouw te halen zonder hun leefomgeving te vernietigen.

Zowel Moses als Agnes volgden verschillende trainingen. Ze leerden nieuwe landbouwtechnieken, hoe ze een spaargroep konden starten en hoe ze als man en vrouw beter kunnen samenwerken.

Goede oogst en goede inkomsten

Na de training kreeg het echtpaar 50 gram uienzaad en 50 gram tomatenzaad. Ze gingen direct aan de slag en hadden voor het eerst een goede oogst, genoeg zelfs om wat te verkopen. De tomaten leverden 75 euro op en de uien 155 euro. Voor 25 euro kochten ze twee biggen, voor 38 euro twee geiten, voor 38 euro vijftien kippen en voor 40 euro twee schapen. Ook konden ze schoolgeld betalen, en schooluniformen en medicijnen kopen. 

Onderwijs, goede voeding en beter samenwerken

Moses en Agnes verbouwen inmiddels ook sesam, soja, klim-yams en wortels. Ze kunnen hun gezin beter voeden en delen ook groenten uit aan hun buren, wat de onderlinge verhoudingen ten goede komt. Moses: “In het verleden konden drie van mijn kinderen niet naar school, omdat ik onvoldoende geld had, maar nu kunnen ze allemaal onderwijs volgen."

Moses en Agnes werken nu samen op hun land en zijn het inmiddels met elkaar eens over de vraag hoe ze hun geld goed verdelen tussen hun bedrijf, hun gezin en huishouden. “Ik ben vooral ook dankbaar dat we door de trainingen nu als echtpaar beter met elkaar samenwerken”, zegt Agnes.

Geef voor dit werk in Oeganda

Na de watersnoodramp in 1953 werd Nederland beschermd tegen overstromingen. In veel landen moeten mensen zelf tegen wateroverlast vechten. Daarom wordt er op zondag 6 februari a.s. in veel kerken gecollecteerd voor boeren in Oeganda die lijden onder klimaatverandering.

Lees ook:

Over dit project

In het noorden van Oeganda is het niet makkelijk om boer of boerin te zijn. De regen valt steeds onvoorspelbaarder door de wereldwijde klimaatverandering. Boerinnen en boeren weten niet goed wanneer ze moeten planten. Soms valt er te weinig regen, dan weer te veel met overstromingen tot gevolg. Dan blijft er weinig te oogsten over. De Anglicaanse Kerk van Oeganda steunt boerengezinnen in hun strijd om het dagelijks bestaan.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Goed boeren in een lastig klimaat