Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Meisjes vervolgen naaiopleiding ondanks corona

In Guwahati, India, heeft Priscilla centrum een centrum waar meisjes drie jaar een opleiding kunnen volgen om naai-instructrice bij Priscilla centra te worden, het Advanced leadership training centre (ALTDC). Toen het ALTDC in de eerste lockdown haar deuren sloot, keerden 30% niet meer terug. Daarom bleef het ALTDC tijdens de tweede coronagolf open.

De meisjes die een opleiding tot naai-instructrice volgen aan het Advanced leadership training centre (ALTDC), komen vaak uit moeilijke familiesituaties. Door de opleiding ontwikkelen ze niet alleen de vaardigheden die nodig zijn om naai-instructrice te worden, maar ook het zelfvertrouwen dat hiervoor nodig is. 

In 2020  werden de meisjes die deze opleiding volgden vanwege de coronapandemie terug naar hun dorpen gestuurd, net voordat de lockdown in ging. In hun dorpen bleek echter dat ze eerst tot wel een maand lang in quarantaine gezet werden, voordat ze naar huis konden. En toen ze eenmaal thuis waren, waren ze niet echt welkom: er kwam  weer een extra mond bij die gevoed moest worden. Een aantal ouders heeft deze meisjes naar de stad gestuurd zodat ze daar hulp in de huishouding konden worden. Twee meisjes zijn snel met iemand getrouwd om de problemen te ontvluchten. Toen Priscilla centrum dit jaar het ALTDC weer opende kon 30% van de meisjes niet terugkomen. Dit jaar, tijdens de tweede golf, wilden de 16 overgebleven meisjes beslist niet terug naar huis en is het ALTDC opengebleven.  

Een mooi verhaal van Maan
Maan komt uit Churachandpur in Manipur. Ze heeft in 2006 een naaitraining in Priscilla home gevolgd, nadat ze haar school door omstandigheden niet kon afmaken. In 2009 had ze de kans om door te studeren in Guwahati aan het ALTDC. Haar familie zette haar echter onder druk om dit af te breken en naar Delhi te gaan, om daar in een kledingfabriek te gaan werken om geld te verdienen. Toch ging Maan door met het ALTDC en is ze vervolgens naai-instructrice in Priscilla home geworden. Ze is daarnaast ook een eigen bedrijf begonnen waar ze naaitrainingen geeft. Er zijn al 52 vrouwen die daar een naaitraining hebben afgerond. Ze is heel blij dat ze de keus heeft gemaakt omhet ALTDC toch af te maken.

In 2013 is Maan getrouwd en ze heeft nu 2 kinderen (zie foto). Tijdens de coronapandemie wilden veel lokale vrouwen een naaitraining volgen en kreeg Maan veel trainees. Daardoor was ze in staat om met haar gezin naar een beter huis te verhuizen. Ze is erg blij dat ze zo veel geleerd heeft bij Priscilla centrum en haar studie bij het ALTDC heeft voortgezet. Ze voelt zich enorm gezegend.

 

Over dit project

In India breken veel meisjes hun opleiding voortijdig af, terwijl er al weinig kans is op goed werk. Velen trouwen jong. Als dan later hun man overlijdt, groeien bij veel vrouwen de problemen zich boven het hoofd: ze worden als weduwen gediscrimineerd, vluchten soms in alcohol of prostitutie en kunnen niet langer voor hun kinderen zorgen. Sommigen hebben HIV. Samen met kerken in Noordoost-India zorgt het Priscilla Centrum ervoor dat deze vrouwen hun leven weer op de rit krijgen. Ze leren vaardigheden om in hun levensonderhoud te voorzien, groeien in eigenwaarde en bouwen aan hun geloof in God.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Een nieuwe start voor kwetsbare vrouwen in India