Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Misbruikte kinderen weer een toekomst bieden

Kinderen vanaf 8 jaar die in handen van mensenhandelaren vallen en in de prostitutie belanden. Het is onvoorstelbaar. Die kinderen laten herstellen van hun trauma’s en weer in een gezin plaatsen of een zelfstandigheid bieden is dankbaar werk. Steun samen met Kerk in Actie een opvanghuis voor deze kinderen in Colombia.

Oase van rust

In dit opvanghuis is plek voor maximaal 45 kinderen, die hier via de kinderbescherming terecht kunnen voor maximaal anderhalf jaar eerste opvang. Vanaf de straat heb je geen idee wat voor wereld schuil gaat achter deze hoge muren. Als je de deur binnenstapt kom je op een ruime binnenplaats, een onverwacht oase van rust in de drukke stad Riohacha. Met  veel speelruimte onder enkele bomen. 

Veiligheid en zelfvertrouwen

Op dit moment wonen hier 33 meisjes en 2 jongens. Eerst krijgen ze de tijd om tot rust te komen, zich weer veilig te voelen en zelfvertrouwen op te bouwen. In het begin kost een normaal dagritme hen al moeite. Kinderen die er langer zijn helpen de nieuwkomers. Verzorgers, sociaal werkers, therapeuten en onderwijzers begeleiden de kinderen. Ze leren hun gevoelens uiten via tekenen, knutselen, dansen en sporten. Ook kunnen ze hier haren vlechten, handwerken en brood bakken.

Onderwijs en nieuwe toekomst

Na drie of vier maanden zijn de meeste kinderen toe aan onderwijs. Sommigen gaan naar een school in de buurt, anderen krijgen les binnen de veilige muren van de opvang. Kinderen worden begeleid om terug te keren naar hun familie of naar een ander gezin. Jongeren krijgen steun om een zelfstandig leven te beginnen. De nu 19-jarige Stefany kwam vorig jaar weer op eigen benen te staan. Ze heeft een naaicursus gevolgd en een basistraining in ondernemerschap. Met de naaimachine die ze kreeg maakt ze nu wasbare luiers maakt. Op dit moment is ze bezig met de promotie van haar luiers Eco Babies. Stefany durft weer nieuwe stappen te zetten. Ze laat haar verleden achter zich en bouwt met nieuwe energie aan haar toekomst. Bedankt voor je steun aan meisjes zoals Stephany.

Steun meer meisjes 

Over dit project

In Colombia komt nog veel seksueel misbruik voor, omdat mannen meer macht hebben dan vrouwen en veel Colombianen die rolverdeling normaal vinden. Kwetsbare jongeren, inheemsen, Afro-Colombianen en vluchtelingen uit Venezuela lopen extra risico. De organisatie Renacer beschermt en begeleidt kinderen en jongeren die het slachtoffer zijn van seksuele misbruik of dat dreigen te worden.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Seksueel misbruik van jongeren stoppen