Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Mohammed geeft (bijbel)les in zijn eigen taal

Mohammed Awal woont in het droge noorden van Ghana, waar moslims in de meerderheid zijn. Hij volgt een studie voor onderwijzer. Zijn naam verwijst naar zijn islamitische voorouders. Als overtuigd christen geeft hij als vrijwilliger kinderen les in hun eigen taal via een bijbelclub in zijn dorp.

Kinderen zijn zeer gemotiveerd om te leren

Mohammed (31) geeft een heel seizoen dertig kinderen drie keer per week drie uur les. Eerst leert hij hen het Dagbani-alfabet, daarna beginnen ze met eenvoudige leesboekjes in Dagbani. Na zo’n veertig lessen zijn ze in staat om zelf bijbelverhalen te lezen. Vanaf dan lezen ze samen hardop de bijbelverhalen. “Ik vertel de kinderen graag over het woord van God. Ik vind het vooral mooi om te zien dat de kinderen zo betrokken en gemotiveerd zijn om te leren. Mijn grootste uitdaging is als er moslimkinderen zijn, die zelf graag willen komen maar dat van hun ouders niet mogen. Soms komen de kinderen toch en worden ze door hun ouders weer uit de kerk gehaald.” 

“Het verhaal van Kaïn en Abel laat ons zien hoe belangrijk het offer is dat we God geven.”

Mohammed Awal, vrijwillige leraar van de bijbelclub

Lezen in eigen taal helpt bij andere vakken

“Ik geef de kinderen les in onze eigen taal Dagbani, omdat ze dat op school te weinig leren.  Ik merk dat sommige kinderen daardoor nu ook vloeiend Engels kunnen lezen. En dat helpt hen weer om ook andere vakken beter te begrijpen. Het verhaal van Kaïn en Abel is mijn favoriete bijbelverhaal. Het laat ons zien hoe belangrijk het offer is dat we God geven. God vraagt om ons een goed offer te brengen.” 

Kinderen die naar de kerk gaan doen het beter op school

“Ik woon met zes andere gezinsleden in een lemen huis met zes ruimtes rond een open binnenplaats: drie kamers voor onszelf, twee voor onze dieren en een keuken. Ik ga zelf naar de kerk. Ik zie dat kinderen uit ons dorp die naar de kerk gaan daar veel leren. Ze doen het beter op school dan kinderen die niet naar de kerk gaan. Ik hoop zelf onderwijzer te worden, maar ook een voorganger die mensen kan leren over Jezus Christus en zijn redding.” 

  • voor 5,80 euro geef je een kind een bijbel in eigen taal cadeau
  • voor 30 euro krijgt 1 kind les in eigen taal op de bijbelclub

Ja, ik steun dit bijbel- en alfabetiseringswerk in Ghana

Hoogtepunt is de bijbel-voorleeswedstrijd in de grote stad Tamale 

Foto's: Richprince Atsu, Ghana

Over dit project

Ghana is een overwegend christelijk land, maar in het noorden vormen christenen een minderheid. Daarom is het belangrijk dat de kerk hier goede leiders heeft, die niet alleen veel bijbelkennis hebben, maar ook investeren in de dialoog tussen christenen en moslims. Het opleidingscentrum van de Presbyteriaanse Kerk leidt voorgangers, kerkelijk werkers en jeugdleiders hiervoor op. Daarnaast worden jongeren opgeleid voor een praktisch vak en leren analfabeten lezen en schrijven in hun eigen dorp.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Een sterke kerk op een kwetsbare plek