Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Nepalese jongeren zetten eigen bedrijf op

In Nepal vertrekken veel jongeren naar het buitenland om daar te werken. Kerk in Actie helpt jongeren bij het opzetten van een eigen bedrijf, zodat zij in eigen land een menswaardig bestaan kunnen opbouwen. Dipesh en Birjana hebben inmiddels een goed lopende onderneming.

Dipesh is electricien

Dipesh Oli (23) vertrok naar India en werkte daar als assistent-kok in een druk hotel. Tijdens de coronapandemie keerde hij - net als veel andere jonge migranten - terug naar huis. Terug in Nepal verkeerde zijn familie in armoede en kon hij geen werk krijgen. Dipesh kreeg een vakopleiding om elektriciteit aan te leggen. Sindsdien ontvangt hij opdrachten om in zijn dorp en nabij liggende dorp bij mensen thuis elektriciteit aan te leggen. Hij kan nu voorzien in een inkomen voor hem en zijn gezin en kan zo werken aan een hoopvolle toekomst waarbij hij niet meer onder slechte omstandigheden in een ander land hoeft te werken.
[tekst loopt door onder de foto]

Birjana heeft haar eigen kleermakersbedrijf

Birjana Budha is een jonge vrouw uit Kanakasundari-Budu. Jong getrouwd (op haar 17e) met inmiddels twee jonge kinderen. Birjana ging, net als haar man, elk jaar naar India om te werken om zo iets te verdienen voor het gezin. Sinds corona blijven ze in Nepal. Inmiddels heeft Birjana een vakopleiding met stage gehad van vier maanden en nu heeft ze haar eigen kleermakersbedrijfje in Kanakasundari. Ze kon dit bedrijfje opstarten door geld te lenen bij familie. Inmiddels heeft ze een goede klantenkring en verdient ze voldoende voor haar gezin. Zo hoeft ze niet meer maandenlang naar India om geld te verdienen.

Over dit project

Omdat de werkloosheid in Nepal hoog is, vertrekken veel jongeren naar India, Maleisië of de Golfstaten. Daar zijn de arbeidsomstandigheden erbarmelijk en de lonen laag. Door de coronapandemie moesten veel van deze arbeidsmigranten terugkeren. Kerk in Actie creëert in Nepal voor 2500 jongeren werkgelegenheid, zodat zij in hun eigen omgeving een menswaardig bestaan kunnen opbouwen.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Meer werkgelegenheid voor jongeren