Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

‘Niemand keek naar deze kwetsbare jongens om’

Kwetsbare kinderen in Oekraïne staan er vaak alleen voor. Zelfs de belangrijkste dingen in een kinderleven - zorg, aandacht en liefde - ontbreken. De broertjes Jurko en Olezhyk kunnen erover meepraten. Hun vaders willen niets van ze weten, hun moeder kan niet voor ze zorgen. De School van Onze Dromen vangt hen liefdevol op en biedt hen een plaats om te groeien en bloeien.

Jurko en Olezhyk Prygoda, twee Oekraïense broertjes van 10 en 8 jaar, volgen iedere dag met vee plezier de lessen op de School van Onze Dromen. Dat is niet vanzelf gegaan. “Toen hun moeder ze hier bracht, konden ze niet goed met het onderwijs meekomen,” vertelt hun leraar. “Docenten en interne begeleiders moesten erg hard werken om de broertjes schoolklaar te maken. Ze konden nauwelijks praten, en het was heel moeilijk om contact met hen te maken.”

Zelden naar huis

Moeder Cristina Prygoda heeft thuis de zorg over een jonger broertje en is in verwachting van een vierde kind. Opvoeden en grootbrengen van kinderen is voor haar heel moeilijk. Iets dat ze overhield uit een moeilijke jeugd. In haar eigen kindertijd heeft ze geen goed voorbeeld gehad aan haar eigen ouders. Jurko en Olezhyk hebben andere vaders die allebei niet naar hen omkijken.

De jongens gaan zelden in het weekend naar huis. “Als ze wel gaan, komen ze altijd hongerig terug,” vervolgt hun leraar. “Je kunt merken dat ze weinig te eten hebben gehad. Ook zijn ze niet bang om alleen te zijn, omdat ze dit al zo gewend zijn.”

Bescherming en hulp

Toen ook Oekraïne te maken kreeg met de coronapandemie, moesten alle kinderen van de School van Onze Dromen gedwongen naar huis. De schoolleiding probeerde wel in contact te blijven met de kinderen, vooral met degenen die extra zorg en aandacht nodig hebben. “Deze kwetsbare families kregen voedsel en hygiënepakketten van ons uitgereikt.”

Ondanks de goede zorg van de school ging het mis voor de broertjes Prygoda in deze tijd van thuisquarantaine. Op een gegeven moment belde hun oma naar school met de roep om bescherming en hulp. De school waarschuwde de maatschappelijke dienst over de moeilijke thuissituatie van de jongens en zij brachten een bezoek aan hun huis. Ze schrokken enorm van wat ze aantroffen. Cristina was niet thuis, de jongens deden zelf de deuren open. In de kamer was het een enorme puinhoop, er lagen stapels vieze kleren. Eigen bedden voor de kinderen waren er niet, de broertjes sliepen op de planken van de kledingkast. Er was geen eten en de jongens konden zich ook niet wassen. 

Een beter leven

Ondanks alles bleven de jongens loyaal aan hun moeder. Ze houden van haar en wachten altijd op haar thuiskomst. “Het is erg pijnlijk om te zien dat Cristina haar jongens belooft hen op school te bezoeken, maar dan vervolgens niet komt opdagen,” vertelt hun leraar. “Soms vertellen Jurko en Olezhyk hun klasgenoten dat ze met hun moeder op stap geweest en pizza hebben gegeten, maar helaas blijft dat bij een droom. De werkelijkheid was anders én hard: echt helemaal niemand kwam hen opzoeken in het weekend.”

De schoolleiding heeft diverse gesprekken met Cristina gehad, waarin ze verbetering beloofde en zei beter voor haar jongens te gaan zorgen, maar de situatie is tot op heden niet veranderd. De School van Onze Dromen doet er alles aan om de jongens een thuis te bieden. “Ze zijn allebei gegroeid en veel veranderd,” aldus hun leraar. “Ze houden van alle contacten die ze hier hebben, hebben veel vrienden, en doen mee aan alle sportwedstrijden en theatervoorstelllingen. Hun leerprestaties gaan zienderogen vooruit en ze zijn zowel erg creatief als onafhankelijk. Deze jongens verdienen maar één ding: een beter familieleven!”

Goede relatie opbouwen

De School van Onze Dromen zet zich in voor kinderen met gedragsproblemen of een moeilijke thuissituatie. Personeelsleden worden getraind in hoe ze een goede, liefdevolle relatie kunnen opbouwen met kinderen, ouders, voogden of verzorgers. Ook leren ze om te gaan met sociale problemen en gedragsproblemen. Daarnaast wordt het gebouw opgeknapt tot een veilige, schone en vrolijke leefomgeving voor kinderen. Kerk in Actie steunt dit belangrijke werk.

Geef voor kwetsbare kinderen in Oekraïne

Lees ook:

 

 

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project