Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Niet bij de pakken neerzitten

In Colombia komen elke dag mensen om door politiek geweld, worden mensen ontvoerd of uit hun huis verjaagd. Wanhopig vluchten ze naar de hoofdstad Bogotá. Mencoldes, partner van Kerk in Actie, helpt deze kwetsbare mensen op weg naar een nieuwe toekomst.

Vluchtelingen krijgen materiële hulp bij het starten van een eigen bedrijfje en worden naaister, bouwvakker of monteur. Ook biedt de organisatie psychosociale hulp voor traumaverwerking en het vergroten van zelfvertrouwen. Het motto van Mencoldes is: ‘Mensen helpen om zichzelf te kunnen helpen’. Ze geeft trainingen in weerbaarheid, zodat mensen zelf kunnen opkomen voor hun rechten. Lin Tjeng, relatiebeheerder van Kerk in Actie, zag dit ook toen ze Mencoldes bezocht: “De vluchtelingen gaan niet bij de pakken neerzitten, maar grijpen de kans op een betere toekomst met beide handen aan.” Voor veel mensen biedt het geloof en de gemeenschap die de kerk biedt, houvast.

De Colombiaanse Mónica (36) vluchtte met haar gezin naar Bogotá na doodsbedreigingen door paramilitairen. “We kregen van Mencoldes geld voor eten en een startbedrag om een eigen bedrijfje te starten. Ik heb nu - als snackverkoopster - vaste klanten en kan mijn gezin zelf onderhouden.” Mencoldes biedt ook hulp aan wanhopige Venezolanen die de crisis in hun land ontvluchten. Yamilet (35) kon als alleenstaande moeder haar drie dochters niet meer te eten geven en vluchtte naar buurland Colombia in de hoop op een beter bestaan. Via de kerk in Bogotá kwam ze in contact met Mencoldes en werd geholpen met een startkapitaal om als schoonheidsspecialiste aan de slag te gaan. “Dit werk kan ik vanuit huis doen. Ik heb nu een inkomen en kan ook bij mijn dochters zijn.”

In het kader van Wereldvluchtelingendag 2020 is de Kerk in Actie-collecte op zondag 21 juni bestemd voor dit project. 

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project