Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Oecumene in de meest praktische zin

De groep die in Rotunda verbleef kreeg een bijzonder verzoek. Ze kwamen met de gedachte dat ze een gebouw op zouden gaan knappen. Het werd een kruisbeeld.

Weer een dag met een onvergetelijke ervaring. Na de vraag of wij het Kruisbeeld, welke langs de toegangsweg van Rotunda staat, zouden kunnen opknappen, was de reactie van de groep dat dat wel zou moeten lukken. Na een eerste inspectie en inventarisatie op locatie was de eerste indruk; dit gaat een stevige klus worden.

Bij de inventarisatie was gebleken dat de grote ruit van het paneel aan gruzelementen lag en dat de algehele staat van het schilderwerk slecht was. Adriaan, onze Priester wordt eropuit gestuurd om een nieuwe ruit met glaslatten en verf te kopen. Op locatie bleek ook al snel dat het ter plaatse opknappen bijna ondoenlijk was. We besloten dat het beter zou zijn de hele kast met het kruisbeeld eraf te halen.  Maar ja, hoe doe je dat zonder gereedschap en klimmateriaal. Een inmiddels aankomenend fietsende inwoner heeft de oplossing; een inwoner een stuk verderop heeft een ladder (vergrote trap) die we misschien mogen lenen. Op naar dit huis en vragen of we de ladder mogen lenen. Zo als de Moldaviërs zijn is dit geen enkel probleem. Met de ladder en een toegesnelde boer ( met trekker) hebben we de hele kast met kruisbeeld van het kruis getild en op de aanhanger naar de Kerk getransporteerd. 

Nu kunnen we in twee ploegjes aan de slag. De een gaat het kruis opknappen, schuren en verven, de anderen kunnen de kast opknappen. Als je aan de gang gaat merk en zie je pas echt in welke staat het beeld verkeert. De opknapbeurt was geen overbodige luxe.  Bij het schuren kom je al gauw  rot hout tegen en wat doe je dan. Met een zakmes krabben en snijden we de slechte plekken eruit en brengen we verf op. Zo merk je dan hoe goed wij het in ons dagelijks leven hebben. Velen van ons hebben een schuur vol gereedschap en als we iets nodig hebben rijden we naar de Praxis of de bouwmarkt. Nu moeten we het doen met de weinige middelen die er zijn en dat maakt ons even onzeker of het ons wel gaat lukken.

Bij het opknappen van de kast was de vraag om de afbeeldingen en ornamenten meer sprekend te krijgen. We ontmantelen zoveel mogelijk en na het zo goed mogelijk afstoffen van alle onderdelen knappen we het met een laagje verf op. Als je als protestanten zo op de knieën voor het orthodoxe kruisbeeld zit, beseffen we ineens dat dit bijzondere oecumene in de praktijk is. Maar ja, dan moet/mag je aan Jezus beginnen, maar hoe doe je dat: Eerst proberen we het met water en doeken schoon te maken. Dit geeft niet het gewenste resultaat. Dan maar met de aanwezige kleuren (wit, rood, groen, blauw en geel) iets mengen tot dat je een kleur hebt die je het lichaam van Jezus kunt geven. 

Als je dan aan het verven begint wordt het echt spannend.. Onze kwaststreken zullen de komende jaren het aangezicht van dit beeld bepalen hier in Rotunda. Gaande weg en met een voorzichtige schoonmaakbeurt van de schilderingen van Maria en Johannes zie je het geheel opknappen. Als laatste moeten de lijdenssporen van Jezus worden aangebracht. Met een klein houtje, bij gebrek aan een kwastje, deze gedoopt in de rode verf en de bloedsporen op de handen, zij en voeten aangebracht. Dan weer besef je des te meer wat het geloof betekent voor je. 

Ook wordt de deur voor de kast gerenoveerd. Hierbij komen we weer voor een uitdaging en blijkt dat de gekochte ruit te groot te zijn. Er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome lijden. Dus dan maar de sponning voor de ruit met een simpel zakmes groter maken. Het raamwerk schilderen en de ruit zetten met nieuwe glaslatten. Priester Adriaan gaat zorgen dat alles weer op zijn plaats wordt terug geplaatst. 

Het resultaat is duidelijk zichtbaar en de Protestantse Gemeente Leusden heeft zijn sporen voor de komende jaren in Rotunda nagelaten. De reacties van de mensen die de voortgang van de opknapbeurt kwamen bekijken, waren ontroerend en bijzonder emotioneel, geroerd werden kruisjes geslagen. Fijn dat we op verschillende plekken en manieren een lichtje hebben mogen zijn.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project