Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Oekraïense kerken volop in actie met hulpverlening

Dankzij een groot kerkelijk netwerk kan Kerk in Actie op 61 plekken in Oekraïne hulp bieden aan inwoners, die getroffen zijn door de oorlog. We voorzien lokale kerkgemeenschappen van middelen die zij nodig hebben. We vertellen hier enkele verhalen van mensen, die de inwoners met veel inzet bijstaan. Bedankt dat je hun hulp financieel mogelijk maakte.

Regio Donetsk

Tijdens de oorlog in de Donbas in 2014 verloor Oleh zijn kind. Hij werd christen en werkt nu als pastor. Hij heeft besloten in Oost-Oekraïne te blijven om zijn mensen daar te ondersteunen. Pastor Oleh evacueert inwoners van de frontlinie, biedt humanitaire hulp aan bewoners van half-ingestorte steden. Hij blijft doorgaan met zijn werk en zegt: “Ik kan de mensen hier niet alleen laten.” 

“Ik kan de mensen hier niet alleen laten”

Pastor Oleh, Donetsk

Ook via een jeugdcentrum in Donetsk kon Kerk in Actie daar al in maart humanitaire hulp bieden. Maar in april besloten de jonge meiden van het centrum zich te verplaatsen naar het westen van het land. Daar gaan ze nog steeds door met hulp bieden en activiteiten organiseren voor kinderen.  

Regio Kherson 

Toen de oorlog uitbrak op 24 februari 2022 was priester Oleksandr niet bij zijn gemeente in Kherson. Vanuit zijn geboortedorp coördineert hij daar nu op afstand een gaarkeuken. Op allerlei manieren weet hij voedsel en medicijnen naar zijn gemeente in bezet gebied te sturen.

Regio Zaporizhzhia

Ook in Zaporizhzhia is een jonge priester actief in een bezette stad. Hij regelt maaltijden voor mensen in nood en brengt kinderen in veiligheid. Hij is in het voorjaar groenten gaan kweken en heeft een zomerkamp voor kinderen georganiseerd. Hij inspireert jong en oud om nooit op te geven.

Regio Dnipropetrovsk

Priester Ivan werd in 2014 priester in Donetsk. Twee maanden later was zijn stad bezet door de Russen. Priester Ivan werd destijds gearresteerd en een aantal dagen vastgehouden door Russische militairen, die hem beschuldigden van spionage. Daarna verhuisde hij naar Dnipropetrovsk, waar hij een Grieks-katholieke parochie startte. Nu helpen zijn gemeenteleden vluchtelingen vanuit andere delen van het land. Ze bieden hen voedsel en medicijnen.   

Maria is de vrouw van een priester. Samen hebben ze zes kinderen. Hun stad ligt 100 kilometer van de frontline. Daar helpt ze mensen die in nood zijn. In maart hielp ze 400 mensen evacueren naar veiliger delen van het land. Ze zette een vrijwilligerscentrum op in hun kerk. Daar vangen ze nu vluchtelingen op, die ze voorzien van eerste levensbehoeften. 

Regio Odessa

In Odessa is een centrum dat kinderen ondersteunt, waaronder nu ook veel kinderen van Oekraïners die op de vlucht zijn. De directeur van het centrum is zelf afwezig, omdat hij moet vechten voor zijn land.  

Regio Vinnytsia 

In Vinnytsia steunen we een vrijwilligerscentrum dat vluchtelingen helpt met humanitaire hulp. Een deel van de vrijwillige hulpverleners zijn zelf recent of al acht jaar geleden gevlucht vanuit Donetsk, toen Rusland dat bezette in 2014.

Regio Lviv 

Priester Roman organiseerde samen met psychologen een zomerkamp voor vluchtelingenkinderen in het Karpaten gebergte in West-Oekraïne. Deze kinderen komen uit Mykolaiv, Kharkiv, Sumy, Donetsk en Luhansk. Daar hoog in de bergen konden de kinderen hun trauma’s van de oorlog even vergeten en even “gewoon kind” zijn.

Regio Kiev

In maart verloor priester Vitalii zijn vriend bij een gevecht aan het front. Toch bleef hij in Kiev om vluchtelingen vanuit het hele land bij te staan. Met zijn team van vrijwilligers verleent hij nog steeds humanitaire hulp en organiseert activiteiten voor kinderen om hen te helpen zich thuis te voelen in hun nieuwe woonplaats. 

Regio Poltava

Maria was imker. Ze wilde een eco-gezinscamping openen in Oekraïne. Maar toen de oorlog uitbrak besloot ze in de stad te blijven om daar mensen van voedsel en medicijnen te voorzien. Ze leerde haar eigen kinderen wat ze moeten doen als er bommen vallen. Daardoor voelen ze zich veilig genoeg om te blijven. 

Regio Cherkasy 

Tetiana werkt als kinderpsycholoog.  Toen de oorlog uitbrak en duizenden vluchtelingen haar stad binnenkwamen, kwam ze om in het werk. Ze geeft therapeutische lessen aan kinderen en adviseert ouders hoe ze hun kinderen het beste kunnen leren omgaan met stress en trauma’s.

Op 61 verschillende plekken in Oekraïne biedt Kerk in Actie nu hulp via haar kerkelijke Oekraïense netwerk. Bedankt voor je bijdrage aan dit werk. Samen zijn we de kerk in actie.

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project