Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

One people!

Trots komt David Sakala op ons af gerend. ‘One people! One people!’ roept hij. In de door hemzelf gemaakte val heeft hij een kunda gevangen. Wij schieten in de lach en feliciteren hem met zijn vangst.

Kunda’s

Wat is het geval? Achter ons huis hebben kunda’s, grote Afrikaanse knaagdieren, hun hol onder de grond. ’s Nachts komen ze eruit en eten ze groente en fruit uit de tuin, zoals tomaten, spinazie en bananen. Dat moet afgelopen zijn, vindt David. Bovendien houdt hij van een lekker stukje vlees.

In de val

Dus maakte David van een blik, een stok, een scharniertje, een stuk rubber en wat mais een val: als de kunda bij de uitgang van zijn hol het blik inloopt en de mais op de bodem van het blik aanraakt, klapt het deksel dicht en zit de kunda levend in de val. Zo ook vandaag. Het is de 22ste kunda die David op het terrein van Justo Mwale heeft gevangen. Hij is nog net zo trots als de eerste keer.

Eet smakelijk

‘Wat ga je nu met de kunda doen?’ vraag ik. ‘Thuis pak ik hem bij de staart en gooi ik hem op de grond zodat ie dood gaat’, vertelt David, ‘dan doe ik hem in warm water, haal ik de huid er af, maak het dier schoon en braad het vlees twee uur op houtskoolvuur. Dan snij ik het vlees in stukken, frituur het in olie, en dan eten we het op. Het smaakt als kip, heerlijk!’

David lacht. Wij ook, vooral om hoe hij de kunda noemt: ‘One people! One people!’

 

Over dit project

In Zambia groeit de kerk en daarmee ook de vraag naar predikanten, die gemeenten kunnen leiden in soms arme en moeilijke omstandigheden. De theologische faculteit aan de Justo Mwale University in Lusaka biedt kwalitatief goed theologisch onderwijs. Er worden predikanten opgeleid, die een waardevolle bijdrage leveren aan kerk en samenleving. In de opleiding is veel aandacht voor onderwerpen, zoals hiv/aids, man-vrouw vraagstukken, mensenrechten, politiek, voedselveiligheid, klimaatverandering.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Betrokken predikanten opleiden